Harghita: Ursuleț bătut și hăituit. Se așteaptă Ordin de ministru pentru a fi relocat

0

Articol disponibil în: Română

Localitatea Subcetate este „vizitată”, de mai bine de o săptămână, de un ursuleț în căutarea hranei.

Ursulețul pare slăbit și înfometat și fiindcă nu se descurcă în pădure, coboară în localitate în căutarea hranei.

Anamaria Manolea, administratorul paginii  ”113” Politia animalelor, a trimis pe adresa redacției câteva fotografii și filmulețe scurte cu respectivul ursuleț, însoțite de următorul mesaj:

„Pe grupul de pe Facebook  – ”113” Politia animalelor – a apărut un filmuleț cu un ursuleț de aproximativ un an care a coborat dupa hrana in Subcetate, Județul Harghita. Acesta este slăbit si înfometat. Autoritătile, cât si localnicii au încercat să îl alunge prin cele mai violente mijloace, dar acesta a reușit să scape de fiecare data din mâna lor furioasă. Acum s-au hotărât să îl otrăvească.

Având în vedere faptul ca acest ursuleț stă de atâta timp în sat și oricât de hăituit ar fi, tot vine pentru că este flămând și nu se descurcă în pădure, nu este agresiv cu câinii sau cu altcineva, singura opțiune pentru el este Rezervația De Urși Libearty Zărnești. Dânșii au fost de acord să il preia, dar din păcate au nevoie de o solicitare din partea autorităților locale, care refuză să o elibereze! Este de peste o săptămână această situație, ursulețul este bătut și chinuit, probabil se așteaptă să facă un pas greșit ca să îl împuște sau să îl omoare localnicii și apoi să ridice din umeri.” 

 

Problema ursulețului  a fost adusă în atenția celor de la ”113” Politia animalelor, dar și a redacției Ziar Harghita, de doamnă Geta Roșca, care ne-a declarat următoarele:

„Eu am luat legătură cei de la Rezervația De Urși Libearty Zărnești, care mi-au zis că îl pot prelua, însă doar dacă primesc o solicitare de la autorități.  În data de 30 martie, au venit de la Garda de Mediu pentru constatări, s-au făcut câteva sesizări. De asemenea, primarul mi-a spus că așteaptă o derogare de la Asociația Vânătorilor ca să fie relocat.(…) Ursulețul a fost bătut și hăituit cu câinii. Vă dați seama, batem ursuleț cu sucitorul. Daca era de 600 de kg. nu cred că mai ieșea nimeni din curte. Nu acuz pe nimeni, nicio instituție. Sunt conștientă că nu pot să îl ia în brațe și să-l reloce, dar viața acestui ursuleț este în pericol. (…)Ursulețul este inofensiv. Nu atacă oameni, caută hrană în pubele.”

Conform celor mai recente informații primite, pentru alungarea ursulețului s-ar fi recurs, în ultimele zile, și la materiale pirotehnice.

Pentru mai multe detalii și pentru a afla exact care este situația, am luat legătură și cu domnul Vasile Rusu, primarul comunei Subcetate.

Primarul Vasile Rusu ne-a declarat că de aproximativ o săptămână și jumătate localitatea este vizitată de ursuleț de aproximativ  trei ani (conform AVPS Toplița). Deși nu este urs agresiv, intră în curțile oamenilor și a făcut anumite pagube la stupina unei familii, distrugând în jur de 12 stupi.

Primarul spune că nu e tocmai plăcut să te trezești în fața casei sau pe terasă cu ursul în fiecare noapte. „Oamenii încep să ia măsuri.(…) Știu că hăituirea, alungarea animalelor sălbatice,  constituie practic  infracțiune. Unii zic ca s-au folosit materiale pirotehnice, însă eu n-am cunoștință de așa ceva”, spune primarul.

„Din punct de vedere a administrației publice, după ce joi seara a făcut primele pagube, a fost pentru prima dată în localitate, am convocat Comisia de Constatare a Pagubelor, formată din reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere, Primăriei și Asociației de  Vânătoare și Pescuit  Sportiv Toplița, care gestionează fondul de vânătoare. Comisia s-a întrunit marți, fiind constatate pagubele de la stupină și au fost înregistrate mai multe sesizări, dar fără pagube. (…) Așteptăm un Ordin de ministru pentru relocare.”, a precizat primarul.

Domnul Vasile Rusu a subliniat că această relocare se face doar în baza unui Ordin de ministru.

Tot ceea ce a depins de noi am făcut. Răspunsul trebuie să vină în momentul în care se dă acel ordin  de relocare. Decizia nu aparține primăriei unde va fi dus, relocat.”, a mai spus primarul Vasile Rusu.

De asemenea, solicitarea pentru relocare trebuie făcută de AVPS Toplița.

„Din surse oficiale, știu că această solicitare a fost făcută, așteptăm Ordinul de ministru pentru relocare. Garda de Mediu și AVPS sunt cele care au preluat practic controlul asupra situației. Așteptăm Ordinul de ministru și sperăm ca situația să se rezolve cât mai repede.”, a conchis primarul.

sursa materialului foto/video: „113” Poliția animalelor

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy