148 éve született Constantin Brâncuși, a kortárs művészet géniusza

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ma ünnepeljük a XX. század egyik legbefolyásosabb és legjelentősebb művésze, Constantin Brâncuși születésének 148. évfordulóját, aki a kortárs művészet géniusza volt, és a szobrászathoz való felbecsülhetetlen hozzájárulásairól ismert. Brâncusi 1876. február 19-én született a Gorj megyei Hobița faluban, és téren és időn átívelő műveivel nyomot hagyott a művészet világán.

Az egyszerű romániai faluból származó Brâncusi Párizs fényei közé került, ahol tökéletesítette és kifejezte kreatív zsenialitását. Itt, a világ művészeti fővárosában élt és alkotott élete végéig, 1957. március 16-ig. Párizsban alakult ki művészi identitása, és itt vált a modern művészeti mozgalom központi alakjává.

Termékeny korszakában Brâncuși újradefiniálta a modern szobrászatot, forradalmi megközelítést alkalmazva a formák egyszerűsítésével és az anyagok lényegének feltárásával. Művei az egyszerűséget és az eleganciát hozzák előtérbe, a román népművészet és a párizsi avantgárd elemeit egyesítve.

Brâncusi munkásságának legismertebb témái közé tartoznak a tojás és a madár, az élet, a tisztaság és a szabadság szimbólumai. Tojásdad fejeket és repülő madarakat ábrázoló szobrai világszerte elismertek eredetiségük és érzékenységük miatt.

Brâncuși művészi fejlődése figyelemre méltó volt, amelyet különálló alkotói periódusok jellemeztek. Művészeti iskolai évei alatt készült korai klasszikus műveitől az egyszerűség és elegancia jellemezte érett alkotásaiig, művészi útja az innováció és a bátorság útja volt.

Munkái világszerte megcsodálhatók magángyűjteményekben és múzeumokban: Solomon R. Guggenheim Múzeum, New York; Musée d’Art Moderne, Párizs; Nemzeti Művészeti Múzeum, Craiova; Nemzeti Művészeti Múzeum, Bukarest; Smithsonian Institution, Washington D.C.

Művei tovább élnek és generációkat gyönyörködtetnek, több mint egy évszázaddal megalkotásuk után is frissek és aktuálisak maradnak.

A Brâncuși-napot 2016-ban nemzeti ünneppé nyilvánították Romániában, a művészzseni születésének 140. évfordulója alkalmából. Constantin Brâncuși a szó szoros értelmében újító volt, az absztrakció úttörőjének és a modern művészeti mozgalom egyik legfontosabb művészének tartják.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy