Megállapodás Ausztriával: Románia és Bulgária 2024 márciusától légi és tengeri határaikkal csatlakoznak Schengenhez

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Belügyminisztérium tegnap este közleményben jelentette be, hogy Románia és Bulgária 2024 márciusától légi és tengeri határaikkal csatlakoznak Schegenhez:

A Belügyminisztérium 2023. december 23-án politikai megállapodást kötött Ausztria és Bulgária partner-minisztériumaival a schengeni térség Romániával és Bulgáriával való bővítéséről, valamint a schengeni vívmányok 2024 márciusától történő alkalmazásáról Romániában és Bulgáriában a légi és tengeri határokon, valamint 2024-ben a szárazföldi határokon történő alkalmazásáról, szoros összefüggésben a határellenőrzés megerősítésére irányuló kompenzációs intézkedésekkel és a dublini megállapodás alkalmazásával.

Ennek megfelelően december 26-án és 27-én diplomáciai csatornákon keresztül, a belügyminisztériumok és a külügyminisztériumok között – többek között az Európai Unióba akkreditált diplomáciai képviseletek szintjén – megbeszélésekre került sor ezen politikai megállapodást jogilag magába foglaló tanácsi határozattervezetről. Ezek a megbeszélések 2023. december 28-án folytatódnak.

A politikai megállapodás határozatba foglalásához valamennyi uniós tagállam egyetértése szükséges.

A Belügyminisztérium köszönetet mond Románia elnökének, a miniszterelnöknek és a Külügyminisztériumnak, beleértve a brüsszeli állandó képviseletet is, az elmúlt 5 hónap során folytatott tárgyalások során nyújtott támogatásukért.

A Belügyminisztérium köszönetet mond az Európai Bizottságnak és a spanyol elnökségnek, valamint Ausztria és Bulgária belügyminisztriumainak is a konstruktív megbeszélésekért, amelyek a december 23-i politikai megállapodáshoz vezettek Románia és Bulgária schengeni térséghez való csatlakozásáról.

A Belügyminisztérium Románia elnökével, a miniszterelnökkel és a Külügyminisztériummal együtt továbbra is teljes mértékben elkötelezett a diplomáciai erőfeszítések folytatása mellett, amíg a folyamat határozatban nem ölt testet – áll a Belügyminisztérium sajtóközleményében.

Eljárási szempontból a következő lépés egy olyan határozat, amelyhez az összes uniós tagállam egyetértése szükséges.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy