2017 utolsó napján is támadott a medve

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Pásztorra támadt a medve Hargita megyében, közölte kedden Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata. A támadás 2017 utolsó napján történt, Büdösfürdőn, az áldozatot kutyái mentették meg.

ziua-ursului

A kórházi ágyáról, egy közösségi oldalon is közzétett videofelvételen mesélte el a férfi a vele történteket. Beszámolt arról, hogy fejsérülése következtében sebészeti beavatkozáson esett át. Véleménye szerint a medvék nem alusznak téli álmot, a hóban nagyon jól láthatók a nyomaik. A férfi egész életében állattartással foglalkozott, jelenleg is 400 juha van.

A büdösfürdői férfi a 2017- es évi medvetámadások 18.-ik Hargita megyei áldozata. Az esettel kapcsolatban Borboly Csaba azt mondta „úgy tűnik nem a medvék, hanem a környezetvédelmi minisztérium döntéshozói hibernálnak”. Véleménye szerint továbbra is késik a vadállományra vonatkozó fenntartható kezelési és megelőzési terv elfogadása.

„Újból kérjük Gratiela Gavrilescu miniszter asszonytól, hogy ígéreteihez híven tegye meg a szükséges intézkedéseket”, mondta még Borboly Csaba, aki a hazai törvénykezés egyik nagy hiányosságának azt tartja, hogy nem tér ki az emberi sérülésekre vonatkozó kártérítésre, viszont szabályozza a medvék kilövése esetén fizetendő kártérítést.

Romániában megszaporodtak a medvetámadások, miután 2016-ban a Környezetvédelmi Minisztérium teljességgel betiltotta a medvevadászatot. Azelőtt a minisztérium évente 400-450 medvevadászati engedélyt adott a vadászegyesületeknek. A székelyföldiek tiltakozási akciója eredményeként a minisztérium 140 veszélyes medve, illetve 97 farkas áttelepítését hagyta jóvá, de minden esetben az engedélyt Bukarestben kell kiváltani. November elejéig hét medve kilövésére adtak engedélyt Hargita megye számára.

2017-es évi becslések szerint Romániában 6800 medve él, ebből 5300 Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyében.

hirado.hu

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy