2023. december 26: Két csillagászati jelenség ugyanazon az éjszakán: a „hideg hold” és a holdszivárvány

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az évet két látványos csillagászati jelenséggel zárjuk, mindkettővel ugyanazon a december 26-i estén találkoztunk, amikor a telihold különleges körülmények között látványos holdszivárványt produkált. Előzetesen tudtuk, hogy az év utolsó teliholdját „hideg holdnak” nevezik, és hogy egybeesik a karácsonyi időszakkal.

Karácsony második napján azonban nemcsak fényes volt, hanem egy pompás holdszivárvány is színesítette, amely különösen este 6 és 7 óra között volt látható, és amely idő alatt a szivárvány a felhőtömegek mozgásától függően többször eltűnt és újra megjelent. A jelenség akkor keletkezik, amikor a fény áthatol a magasan szálló felhők jégkristályain. A holdszivárvány a holdfény fénytörése miatt alakul ki, és a holdfénnyel ellentétes oldalon látható.

Teliholdas éjszakákon alakul ki, amikor a Hold a legfényesebben ragyog, és számos tényezőtől függ. A holdszivárványok viszonylag gyakrabban alakulnak ki, mint ahányszor láthatjuk őket, mert a szem számára gyakran láthatatlanok. A december 26-i holdszivárvány azonban olyan volt, amelyben a spektrum minden árnyalatát könnyen azonosítani lehetett. A színek nagyon élesek voltak. A jelenség tisztaságát és intenzitását bizonyítja, hogy még a rosszul működő fényképezőgépekkel is könnyen megörökíthető volt.

Melyek az optimális feltételek a holdszivárvány megjelenéséhez?

A meteorologiaenred.com szerint a három tényező a magas páratartalom, az erős holdfény és a szög.

Magas környezeti páratartalom. Tavasszal és ősszel általában ritkán esik csapadék, és a magas légnyomás hozzájárul a sűrű és tartós ködfoltok kialakulásához. Ezekkel az apró, lebegő cseppekkel érintkezve a holdfény megtörik és a látható spektrum különböző színeire bomlik. Ezt a hatást nevezzük fénytörésnek.

Megfelelő erősségű holdfény. Ahhoz, hogy a szivárvány kialakuljon és az emberi szem vagy kamera megörökítse, teliholdfázisban kell lennie, amikor a Hold a legtöbb fényt bocsátja ki. Az égboltnak is tisztának kell lennie.

Megfelelő fényszög. A Holdnak nagyon alacsonyan kell állnia, hogy fénye közvetlenebb szögben érje a ködöt. Ez általában alkonyatkor történik, a napfelkelte előtti és napnyugta utáni időintervallumban.

Cosmina Marcela OLTEAN

Fotó – C.M. Oltean, Bogdan Urzică

A fényképeket az Antena3 CNN-től vettük át

https://www.antena3.ro/actualitate/inedit/curcubeu-circular-nocturn-al-doilea-fenomen-incredibil-cerul-romaniei-a-doua-zi-craciun-696313.html

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy