2025-ig szabályozott energiapiac. OPCOM – egyedüli vásárló. A rendelet november 11-én, pénteken kerül a kormány asztalára

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A kormány október 11-i, pénteki ülésén elfogadják azt a sürgősségi rendeletet, amely az áramdíjakat is érinti.

A jogszabály indoklása szerint a villamosenergia-árak átlagosan 2-3-szorosára emelkedtek a történelmi szint fölé. A villamos energia árának emelkedése európai és országos szinten egyaránt jelentős társadalmi és gazdasági zavarokat okozott.

A nagykereskedelmi villamosenergia-piacokon tapasztalható áremelkedés ugyanakkor a kiskereskedelmi villamosenergia-árak meredek emelkedéséhez vezetett, ami várhatóan a következő fűtési szezon előtt is folytatódik, fokozatosan érintve a fogyasztókkal kötött szerződések többségét. A földgáz árának meredek emelkedése és az ezzel összefüggő alternatív üzemanyagok iránti kereslet más nyersanyagok, így a kőolaj és a szén drágulásához is vezetett – közölte a kormány.

így eltérve a 123/2012-es, utólag kiegészített és módosított energia és foldgáztörvény előírásaitól, 2023 január 1- 2025 március 31 között életbe lép a sürgősségi kormányrendeletben előírt központi villamosenergia-vásárlási mechanizmus. Ez a mechanizmus korlátozná a villamosenergia-termelők bevételét. Az egyedüli vásárló az OPCOM lesz, az eladási/vételi ár pedig 450 lej/MWh lesz.

Az „OPCOM” S.A. Villamosenergia- és Földgázpiaci Üzemeltető Társaság egyedüli vásárló státusszal rendelkezik a villamosenergia-piacon. Az OPCOM egyedüli felvásárlóként termelőktől vásárol villamos energiát, és a vásárolt villamos energiát értékesíti a végfogyasztókkal szerződésben álló villamosenergia-szolgáltatóknak, a villamosenergia-átviteli és rendszerirányítóknak, valamint a villamosenergia-elosztó szolgáltatóknak az általuk üzemeltetett hálózatok saját fogyasztási technológiájának fedezésére.

A sürgősségi kormányrendelet előírja, hogy a „a 11-es sz. melléklet előírásainak be nem tartása szabálysértésnek minősül és az Országos Energia Hatóság által büntethető a bírságlást megelőző pénzügyi év forgalmának 1-től 5%-áig terjedő összeggel.”

A mechanizmus azonban nem vonatkozik a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia termelőire, mint például: a) 10 MW-nál nem nagyobb beépített teljesítményű erőművekben használt hidraulikus energia; b) szélenergia; c) napenergia; d) geotermikus energia; e) biomassza; f) folyékony bio-energiahordozók; g) biogáz; h) hulladék fermentálásából nyert gáz; i) szennyvíztisztító telepekről származó iszaperjesztő gáz. A mechanizmus nem vonatkozik sem a 2022. április 1. után üzembe helyezett villamosenergia-termelő kapacitásokra, sem a kapcsolt energiatermelésben villamosenergia- és hőenergia-termelő kapacitással rendelkező, a Központi hőenergia-ellátó rendszer (SACET)-nek hőenergiát szállító termelőkre.

Nicolae Ciucă miniszterelnök kijelentette: „A jövő évi költségvetés, az első ilyen, a programok finanszírozásán alapuló dokumentum, biztosítja a forrásokat a polgárok, különösen a veszélyeztetettek védelmét, és a gazdaságot támogató intézkedéseket.

Annak érdekében, hogy az elkövetkező hónapokban átvegyük az emelkedő energiaárak nyomását, továbbra is biztosítjuk a havi 100 kilowattig fogyasztó polgárok számára a 0,68 lej/kw-os, a 255-ig fogyasztóknak 0,80 lej/kw-os árat. kilowatt. Ugyanez az ár lesz a 255 kilowatt felett fogyasztóknak is, e plafonig, de ami meghaladja, az 1,3 lej/kw árat vesszük figyelembe.

A kkv-k számára 1 lej/kw, a nagyfogyasztóknál 1,3 lej/kw árat támogatjuk a román termelés versenyképességének megőrzését szolgáló megoldásképpen. Mindezeket az elemeket egy sürgősségi rendelet tartalmazza, amely januártól lép hatályba, egy éves időtartamra.

A román állampolgárok és a gazdaság továbbra is támogatásra szorul. A „Támogatás Romániának” programmal mind a gazdasági, mind a társadalmi intézkedések terén tovább fogunk lépni, mint például a kéthavonta 50 eurós utalványok odaítélése a veszélyeztetett személyek számára.

Az infláció mértékéhez igazított százalékkal emeljük a nyugdíjakat is, az idősek költségvetésében az infláció okozta veszteség fedezésére.

Arra kérem a polgárokat, bízzanak abban, hogy találunk olyan megoldásokat, amelyek segítségével minden ember átvészelheti a nehéz időszakot!”

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy