Mobilitás diákokkal az ,,A school for everyone” Erasmus+ projekt keretében, a maroshévízi ,,Andrei Saguna” Általános Iskola csapata számára

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az Európai Unió által az Erasmus+ 2021-2027 programon keresztül finanszírozott, az iskolai oktatás területén megvalósuló akkreditációs projekt III. évében egy 10 fős diákcsoport mobilitási projektben vett részt 3 tanár kíséretében, az olaszországi Pescara városában, az Ortona-i Instituto Compresivo Francesco Paolo Tosti intézményben, 2024.04.28-tól 05.04-ig.

Az öt nap alatt olyan tevékenységeket végeztek, amelyek célja a logikai készségek fejlesztése volt oktatási célú számítógépes játékokon keresztül, a virtuális valóság felfedezése a modern digitális technológiák segítségével, alapvető problémamegoldó stratégiák fejlesztése, tevékenységek vegyes román és olasz diákcsapatokkal. Kreatív megoldásokat javasoltak a környezetvédelemmel, a befogadással, a sokszínűséggel, az európai identitással, a két partnerország történelmének, kultúrájának és hagyományainak bemutatásával kapcsolatos problémákra.

A résztvevők megismerkedése után csapatokat alakítottak, megbeszélték a mobilitás céljait, és az összes fő ötletet játékokon és tevékenységeken keresztül mutatták be. Az idegenvezetéses séta környezetbarát módja volt a város felfedezésének egy professzionális idegenvezetővel, miközben a résztvevők angol nyelvtudásukat gyakorolták. Meglátogattuk a város néhány fontos látnivalóját: a Néprajzi Múzeumot, a Tengeri hidat, a San Cetteo katedrálist.

A diákok gyakorlati környezetvédelmi tevékenységekben vettek részt a szabadban. A csoporton belül megbeszélésekre és eszmecserékre került sor a környezeti felelősségről. A diákok az iskolai laboratóriumban helyi társaikkal együtt képzőművészeti alkotásokon keresztül ábrázolták a természetet és annak értékeit, és munkáikból kiállítást rendeztek. A diákok így fejlesztették kézügyességüket és művészeti nevelési készségeiket, gyakorolták kommunikációs készségüket és angol nyelvtudásukat, az olasz társaikkal való interakció pedig fejlesztette csapatmunkára való készségüket. A tanórákon, amelyeken részt vettem, kapcsolatba kerültem azzal, hogy a tanítás/tanulás hogyan profitálhat a digitális gyakorlatokból és a mesterséges intelligenciából. A diákok közös csoportjai együtt dolgoztak, hogy 3D nyomtatókon termékeket készítsenek. Részt vettünk zeneórákon, angol nyelvórákon, ahol együtt kísérleteztünk különböző hangszerekkel, dalokat adtunk elő, különböző feladatlapokat, feladatokat és innovatív problémákat oldottunk meg. Lehetőségünk volt arra is, hogy nyomozók legyünk, egy izgalmas ügy megoldásába kapcsolódva.

Mindezen tevékenységek során megfigyeltük a tanítást, a tanulást és az értékelést az olasz oktatási rendszerben, kapcsolatba kerültünk olasz partnerekkel, véleményt cseréltünk, megosztottuk egymással gondolatainkat, ötleteinket.

Fontos momentum volt iskolánk, szokásaink és hagyományaink, a hagyományos ételek, szokások és a területünkre jellemző táncok bemutatása is. Az olasz diákok is megismerkedtek népviseletünkkel. Párbeszéd volt, sok kérdéssel, kíváncsisággal, így mindegyikünk, érdekes dolgokat tudtunk meg a partnerország oktatási rendszeréről, életmódjáról.

A kulturális látogatások során felfedeztük Olaszország történelmét és szépségeit. Mind a tanulóknak, mind nekünk, tanároknak egyedülálló élmény és felejthetetlen emlék lett mindez. Érzelmes utazás volt az ország történelmébe és kultúrájába: a Colosseum, a Szent Péter-bazilika, a Trevi-kút, a viaszfigurák múzeuma csak néhány a látnivalók közül, amelyek érzelmekkel és izgalommal töltötték el a szívünket.

Nem mulaszthatom el megemlíteni házigazdánkat, Elio Bucciantoniot, aki gondoskodott arról, hogy minden zökkenőmentesen menjen, és csapatunk barátját, Bahramot, aki elkényeztetett minket kitűnő olaszos ételekkel.

A mobilitás végén elgondolkodtunk, értékeltük és kifejeztük érzéseinket az Olaszországban töltött napokról. A diákok, de a tanárok gondolatai és véleménye is rávilágítottak az Erasmus+ projektek értékére és fontosságára azok számára, akik részt vesznek a megvalósításukban. E projektek révén leküzdjük a kulturális és nyelvi akadályokat, lehetőségünk van új dolgokat tanulni, új barátságokat kötni, felfedezni más országok kultúráját és az európai kulturális örökséget. Fejlesztjük többnyelvűségünket, kulturális tudatosságunkat és kifejezőkészségünket. A tanulók megtanulnak elfogadni más nézőpontokat és tisztelettel kezelni a különbségeket, önbizalmat fejlesztenek, megtanulnak szépen élni egy sokszínű és globális világban.

Az Erasmus+ megnyitja az elméket, táplálja a lelkeket, építi a jellemet. Sokunk számára ez egy új kezdet, a felfedezés és a kihívás lehetősége: az első repülőút, az első metróút, az első találkozás a tengerrel… Páratlan pillanatok!

Gratulálunk a résztvevő diákoknak, Bianca Stoian, Larisa Rupa, Diana Cazan, Florentina Vâga, Georgiana Cășărcar, Luca Nuț, Cristian Irimie, Darius Bako, Denis Tornea és Sergiu Crăciun, a viselkedésükhöz és hozzáállásukhoz, a részvételükhöz és a tevékenységekben való részvételükhöz. Szüleiknek is köszönjük a nyitottságot és a bizalmat!

A résztvevő csapat:

Emiliana Neli Avram – projektkoordinátor

Mirela Nemțoc – igazgató

Silviu Dobrean – tanár

„Andrei Șaguna” Általános Iskola, Maroshévíz, Hargita megye

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy