25 madárfaj vadászatát függesztették fel Romániában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Román Ornitológiai Társaság bejelentése szerint 25 madárfaj vadászatát függesztették fel Romániában.

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla 2021. november 26-án döntött úgy, hogy a 2021-2022-es idényre 25 madárfaj vadászati ​​kvótáját felfüggeszti. Az OTUS Egyesület által indított bírósági eljárásból eredő határozat nem jogerős, de végrehajtható és a kihirdetés pillanatától hatályos. Az egyesület lépését a Natura 2000 Koalíció Szövetség és a Declic Egyesület támogatta.

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla elfogadta az OTUS Egyesület kérelmét a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériummal szemben. Következésképpen a bírák elrendelték az 1460/2021-es végzés felfüggesztését, amely a 2021-2022-es vadász-szezonra 25 madárfaj kilövési kvótájának jóváhagyásáról szól a bíróság elsőfokú ítéletéig.

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla döntése a kihirdetés pillanatától, azaz 2021. november 26-tól végrehajtható, így a bírósági határozatban említett következő 25 faj közül egyik sem vadászható: dolmányos varjú, vetési varjú, mezei pacsirta, fenyőrigó, szarka, szajkó, vízityúk, nyári lúd, nagy lilik, seregély, balkáni gerle, császármadár, szárcsa, örvös galamb, kék galamb, fürj, tőkés réce, csörgő réce, kontyos réce, kerceréce, erdei szalonka, csóka, léprigó, énekes rigó, vadgerle.

A Natura 2000 Koalíció szakértői támogatták az OTUS Egyesület megközelítését a biodiverzitás szempontjából kritikus pillanatban. „Mindig fel fogunk lépni olyan helyzetekben, amikor a román állam tudományos alapok és valós egyeztetés nélkül hoz döntéseket” – mondta Dan Trifu, a Natura 2000 Koalíció elnöke.

Az egyértelműen szabályozott, tudományos érveket figyelembe vevő módszertanok hiánya a betakarítási kvóták meghatározásához azt mutatja, hogy párbeszédre van szükség a terület szakembereivel annak érdekében, hogy a vadászati ​​tevékenység a madárpopulációk veszélyeztetése nélkül történhessen.

Ez már a második egymást követő év, amikor a Marosvásárhelyi Ítélőtábla sürgősen felfüggesztette a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter rendeletét, amely egyes madárfajok vadászati ​​kvótáinak megállapítását szabályozza.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy