Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Január 30, a három szent főpap ünnepe: Nagy Szent Bazil, Szent Gergely, Aranyszájú Szent János

Ma, január 30-án az ortodox keresztények három nagy egyházatyáról emlékeznek meg: Nagy Szent Bazil, Szent Gergely, Aranyszájú Szent János.

A 4. század végén és a következő elején éltek, és mindegyikük lényegesen hozzájárult a keresztény teológiához, “a teológiai oktatás védelmezőinek” nevezték el őket. Ezt a közös megünneplést éppen azért választották, hogy kiemeljék a különleges isteni kegyelmet, még akkor is, ha mindegyikük nevét egyenként még említik ugyanabban a hónapban.

Az ünneplés Alexisz Komnénosz (1081-1118) bizánci császár uralkodásának idejére nyúlik vissza. Akkor dőlt el, a különböző keresztény közösségek több éves vitája nyomán arról, hogy a három közül melyik a nagyobb, hogy január 30-án emlékezzenek meg mindhárom szentről.

1936-ban, a teológiaprofesszorok első athéni kongresszusán született döntés révén a három szent főpap az ortodox teológiai intézmények szellemi patrónusa lett szerte a világon.

Nagy Bazilt január 1-jén, Szent Gergelyt január 25-én, és Aranyszájú Szent Jánost január 27-én egyenként is megünneplik.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.