Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

86 éves a polgári védelem Romániában

 

Az Első Világháborúban került sor először bombák és mérgező anyagok bevetésére. Több mint 100.000 tonna letális gázt használtak a harcokban. Pusztító hatásuk nemcsak a harcosokat érintette. A polgári lakosság által elszenvedett borzalmak a két világháború közötti időszakban a nem harcolók védelmére irányuló intézkedések kidolgozását követelte meg. Más országokkal párhuzamosan, Románia is csatlakozott ehhez a politikához.

1933 február 28-án, II. Károly király aláírta a 468-as sz. rendeletet, amely jóváhagyja a „Légvédelmi támadások elleni passzív védelmi műveleti szabályozást”. Célja az volt, hogy “korlátozza a légi bombázások hatásait a lakosságra és a forrásokra, akár közvetlen védelemben, akár a támadások hatékonyságának csökkentésében”. A passzív védelem önálló fegyvernemmé vált, és ez a pillanat a romániai polgári védelem születésének időpontja.

A polgári védelem fogalma a „passzív védelemről” 1952-ben „helyi légvédelemre”, majd 1996-ban „polgári védelemre” változott. A következő, 2004-ig tartó időszak változásokhoz vezetett a polgári védelem területén a 481/2004-es törvény kidolgozásával, amely összhangban van az ENSZ közgyűlése által elfogadott, a katasztrófák megelőzésére irányuló nemzetközi stratégiában meghatározott elvekkel és célkitűzésekkel, valamint az EU által e téren meghatározott mechanizmusokkal.

2004 decembere óta a polgári védelem a Sürgősségi Esetek Országos Felügyelőségéhez tartozik, amelynek fő célja a két alapvető összetevő- a tűzoltóság és a polgári védelem- szakszerűsítése és működési képességeinek növelése a polgárok és a közösségek biztonsága érdekében.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.