896 résztvevő lépett a filmezés vörös szőnyegére Maroshévízen

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Évzáró a „Filmek a középiskolásoknak” c. projektnél, ahol 896 résztvevő záródott le tízesre az „oktatás filmen keresztül” tantárgyból.

A „Filmek középiskolásoknak” c. projekt vörös szőnyegére 14.000 diák és 700 tanár lépett a 2015- 2016- os tanévben. Maroshévízen az „O. C. Taslauanu” középiskola 28 tanárja és 868 diákja érdeklődött az események iránt.

A projekt 161 helyszíne közül megemlíthető: Bukarest, Slobozia, caracal, Slatina, Rozsnyó, Maroshévíz, Moinesti, Ramnicu Valcea, temesvár, Targoviste, Moreni, Corabia, Focsani. Az ország 90 középiskolájában váltotta fel a katalógust a jó filmek katalógusa. A Macondo Kulturális Egyesület és a tanügyi káderek közti szoros együttműködés annak köszönhető, hogy mindketten a megszokottól eltérő minőségi oktatást akarnak nyújtani a diákoknak.

Egy iskolai év leforgása alatt hat filmet néztek meg a diákok, amelyeket a későbbiekben megvitattak: „Keep rollin/Ne állj meg” (rendező Stefan Hillebrand és Oliver Paulus 2003), „Keeper” (r. Guillaume Senez 2015), „Mustang” (r. Deniz Gamze Ergüven 2015), „La vie en grand” (r. Mathieu vadepied 2015), „The Boy and the Beast” animáció (r. Mamoru Hosoda 2015) és „Loder than Bombs” (r. Joachim Trier 2015). Azoknak akik megtekintették a filmeket alkalmuk volt Florin Barbu, Ileana Birsan, Iulia Voicu, Andreea Mihalcea, Gabriela Filippi filmkritikusokkal és Carmen Lopazan színésznővel megbeszélni a filmeket. A vita különböző fontos témákat érintett, mint a fogyatékos személyek diszkriminációja elleni harc, családtervezés, nemek közti egyenlőség és sztereotípiák, esélyegyenlőtlenség, kulturális különbségek, családon belüli kommunikáció.

Ezzel párhuzamosan a tanárok osztályfoglalkozásokon elmélyítették a következő témákat: „Rövid bevezető a mozi történetébe”, „A film műfajai”, „A dokumentumfilmtől a fikcióig”, „A filmszínész”, „Nők a mozi világában” (a nők képviselete és ábrázolása a filmekben), „Mozi bolygó” (a filmezés kulturális sokszínűségéről), „Animáció”, „Filmes nyelvezet”.

Romániában a filmen keresztüli oktatás még újdonságnak számít, a benne rejlő potenciált kutatta 50 tanügyi káder, akik 6 műhelyfoglalkozáson vettek részt a tanév során. Itt megtanulták hogyan használhatók a filmek oktatási segédanyagként, valamint filmművészeti fogalmakkal ismerkedtek a filmezés történetétől a film nyelvezetével bezárólag.

2016 októberében három napos konferencia keretében beszámolót tartanak a projekt eredményeiről és kifejtett hatásáról, amely esemény a projekt első kiadásának záró momentuma is.

Visszhangok…

Gabriela Spiridon a slatinai „Ion Minulescu” középiskola diákja megható üzenetet küldött a projekt csapatának: „Több mint kellemes élmény volt a megszokottól eltérő filmeket látni. Jó filmeket felkínálni a fiataloknak szellemi kultúrájuk érdekében rendkívül jó kezdeményezés. Ki kell tágítani a középiskolások látókörét és filmek által ez sokkal hatékonyabban megvalósítható, mint tanórákon. Remélem a projekt még folytatódik, hogy jobban felfoghassuk a világot, amelyben élünk”.

„Nagyon jó lehetőség kultúrát kialakítani a témában, és a filmművészet néhány mérföldkövéről ismereteket szerezni, amelyeket ritkán találunk meg ilyen didaktikusan és szakmailag jól szintetizált formában” mondta egy bukaresti tanárnő.

„A középiskolásoknak a kritikusok és a közönség által egyaránt értékelt filmeket volt lehetőségük megtekinteni, amelyek másképp nem is jutottak volna el Romániába. Gondolkodásra késztető filmeket kínáltunk a fiataloknak, amelyek kimozdítják őket a közömbösségből, a további információkeresésre teszi kíváncsivá őket, hogy kilépjenek a komfortzónájukból. Az érdeklődő tanárok száma várakozáson felüli volt, és nagyon beleélték magukat az osztályfoglalkozásokba is. A továbbiakban a következő generációkkal folytathatják a programot, a vetített filmeket másodszor nézik meg bizonyos iskolákban vagy filmklubokban”- Diana Cercel, projektmenedzser.

A szervezőkről:

A 2007- ben alakult Macondo Kulturális Egyesület jelentős tapasztalattal rendelkezik kulturális, különösen a filmezéshez kapcsolódó projektek fejlesztésében és ugyanakkor művészfilmek romániai terjesztésében.

A Laterna Magica 20 év régiséggel rendelkező svájci alapítású nemzetközi gyerekklub. Célkitűzései közt szerepel az ifjú nemzedék bátorítása a filmezés kultúrájának tanulmányozására, valamint olyan eszközök felajánlása, amelyek által megértik a naponta tapasztalt jelenségeket. A „Filmek a középiskolásoknak” c. projekt finanszírozása svájci társtámogatással történik, a Svájc Hozzájárulása a Kiterjesztett Európai Unióhoz által. További támogatók: Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar București, Casa Corpului Didactic București, Centrul Național al Cinematografiei, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Direcția Municipală Pentru Cultură, Învățământ, Sport și Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomița, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu,  Inspectoratul Județean Școlar Ialomița,Inspectoratul Școlar Județean Olt,Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Casa Corpului Didactic Dâmbovița, Casa Corpului Didactic Timiș, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultură a Municipiului Toplița, Centrul Cultural Municipal Caracal, Ambasada, Hollywood Multiplex București Mall. Médiatámogatók: Kiss FM, Kiss TV, Femeia, Revista Ioana, Femeia de Azi, www.parinti.com,  www.femeia.ro, www.revistaioana.ro, www.renne.ro, Cinemagia, Observatorul Cultural, Super Bravo Girl, Revista Știință și Tehnică, Revista FiLM, Revista LZR, www.ziarulmetropolis.ro, www.suntparinte.ro, www.edu-news.ro, www.examenultau.ro, Cinema RX, Historia, www.aarc.ro, www.cafegradiva.ro, www.movienews.ro, www.urban.ro .

A Macondo Egyesület a Bukarest 2021 Európa Kulturális Fővárosa támogatója. Részletek a www.bucuresti2021.ro honlapon.

További információk:

Diana Cercel projektmenedzser

Telefon: 0723.234.005

Email: diana[at]asociatiamacondo[dot]ro

https://www.facebook.com/filmepentruliceeni

Implant de Par Cluj – Tinerii Liceeni

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy