AFIR: A mezőgazdasági gépekbe és berendezésekbe történő beruházásokra rendelkezésre álló pénzeszközök kimerültek minden növénykultúra-típus esetében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) bejelenti, hogy a 2014-2020-as Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR 2020) 4.1. alintézkedése – Mezőgazdasági üzemekben végrehajtott beruházások, 4.1.1. komponense – által finanszírozott, a cukorrépa és a társformái kivételével valamennyi növénykultúra-típusra vonatkozó gép- és nagy teljesítményű berendezések beszerzésére irányuló beruházásokra rendelkezésre álló források kimerültek.

A kiírás 2024. június 25-i megnyitásától az elkülönített források kimerüléséig a gazdálkodók összesen 1130 kérelmet nyújtottak be a 4.1.1. sM minden növénykultúra alkotóelemén keresztül történő finanszírozásra, összesen 312,9 millió euró értékben, a rendelkezésre álló 198 millió eurós keretösszeggel szemben. „Örömmel látjuk, hogy a gazdálkodók ilyen nagy érdeklődést mutatnak gazdaságaik korszerűsítése iránt az európai forrásokhoz való hozzáférés révén. Ez a lelkesedés tükrözi a versenyképes és fenntartható mezőgazdasági ágazat fejlesztése iránti elkötelezettségüket” – mondta George CHIRIȚĂ, az AFIR főigazgatója.

A támogatási kérelmek benyújtásának határideje 2024. szeptember 24-én 16:00 óra volt.

A 4.1.1. alintézkedés másik két összetevője, a (cukorrépa társulásokon kívüli) társulások által megvalósított beruházások és a cukorrépa termesztés tekintetében nyitva marad.

Az ilyen típusú beruházások esetében tehát az ülésszak záró időpontjáig (2024. szeptember 24.) vagy a források kimerüléséig lehet támogatási kérelmeket benyújtani. Eddig 3 pályázatot nyújtottak be összesen 2 millió euró értékben a cukorrépa termesztésére szolgáló gépberuházásokra, és 16 pályázatot nyújtottak be összesen több mint 21 millió euró értékben a többi ágazatban.

E pályázati felhívás keretében a 4.1.1. csomag keretében mezőgazdasági gépek egyszerű beszerzésére irányuló projektek nyújthatók be, amennyiben a mezőgazdasági üzem szántóföldi növényeket – beleértve az állati takarmányozásra szánt takarmánynövényeket és a technikai növényeket -, valamint kertészeti növényeket – beleértve a gyümölcsöket és a védett területeket – termeszt.

Eddig három pályázatot nyújtottak be Hargita megyében, 626.291,00 euró vissza nem térítendő értékben.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy