90 éves a polgári védelem Romániában. A Hargita megyei katonai tűzoltók tevékenysége a polgári védelem vonalán

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

Február 28-án lesz 90 éve, hogy Romániában megszületett a polgári védelem törvénye, amikor II. Károly király az 1933/468. sz. királyi rendelettel jóváhagyta „A légitámadások elleni passzív védelem működési szabályzatát”, amely dokumentum a Romániai Polgári Védelem alapító okiratát képezi.

Hargita megye szintjén a polgári védelmi intézkedések koordinációját a Hargita megyei „Oltul” Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége látja el, a Hargita megyei katonai tűzoltók feladata a lakosság életének és vagyonának védelme a megyére jellemző kockázati típusok szerint felmerülő veszélyekkel szemben.

A Hargita megyei katonai tűzoltók küldetései a polgári védelem vonalán

A Hargita megyei katonai tűzoltók által végzett polgári védelmi tevékenység a szakképzett elsősegélynyújtó beavatkozásokból, pirotechnikai küldetésekből, vegyi, biológiai, radiológiai, nukleáris (C.B.R.N) kutató- és értékelőcsoport beavatkozásaiból áll, további feladatok: helyi közigazgatási szervek szintjén végzett megelőző tevékenységek, lakossági riasztógyakorlatok lebonyolítása, riasztó szirénák ellenőrzése árvíz/földcsuszamlás-veszélyes területen, lakossági evakuációs terek ellenőrzése, szervek/építmények előkészítése a vészhelyzetekre, a lakosság, a munkavállalók, a diákok, a tanulók és az óvodások felkészítése annak érdekében, hogy tudják, milyen kockázatoknak lehetnek kitéve, és milyen intézkedéseket kell tenniük a különböző típusú vészhelyzetek által előidézett vészhelyzetek esetén, stb.

2022-ben a prevenciós felügyelők által végzett veszélyhelyzeti megelőző tájékoztatási tevékenység 744 megelőző ellenőrzésben konkretizálódott: 95 beruházási célpontnál, 397 gazdasági szereplőnél, 184 intézménynél, 2 hidrotechnikai építménynél és 66 településen. 203 tűzriasztási gyakorlatot tartottak, amelyeken 6454 fő vett részt, a különböző típusú célpontok (egészségügyi egységek, gondozási egységek és gyermekotthonok, fogyatékkal élők, idősgondozó otthonok, oktatási intézmények, stb.) érdemi és tematikus ellenőrzése alkalmával.

Ugyanebben a tevékenységi körben 473 gazdasági szereplő, 297 intézményi, 105 települési képzésre került sor, szakirányú műszaki ellenőrzések alkalmával. E képzési tevékenységek sokrétű témájúak voltak, a tűzkockázatok azonosításával, felmérésével és ellenőrzésével kapcsolatos fő szempontokat célozták meg, de a meglévő kockázatoknak megfelelő megelőző magatartást is szem előtt tartották a képzett személyek.

2022-ben a Hargita Megyei „Oltul” Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége (ISU Hargita) illetékességi területén az operatív alegységek a veszélyhelyzeti önkéntes szolgálatokkal együtt 4292 beavatkozó küldetésben vettek részt, olyan eseményen, amelyen tűzoltók operatív beavatkozást végeztek, mint: szakképzett elsősegélynyújtás és sürgősségi orvosi segítségnyújtás, tüzek oltása, emberek segítése, pirotechnikai küldetések, veszélyes meteorológiai jelenségek hatásainak korlátozása és megszüntetése érdekében végzett beavatkozások stb.

2022-ben fontos tevékenység volt a reagálásra és a beavatkozásra való felkészülés során a nemzetközi egészségügyi gyakorlathoz kapcsolódóan a telephelyen kívüli hatásokkal járó súlyos vegyi baleset következményeinek kezelését célzó EXCOM típusú, Marosvásárhelyen tartott „MED EU MODEX RO” gyakorlaton való részvétel.

 

A tűzszerészek küldetései

2022-ben 19 konkrét kutatási, azonosítási, felderítési, szállítási és tárolási küldetést hajtottak végre a két világháború időszakából származó fel nem robbant lőszerrel, amelyek során 49 lőszert és 587 különböző kaliberű töltényt sikerült visszaszerezni. Ezzel egy időben a pirotechnikusok az elmúlt év során 3 bontási és 3 lőszer-megsemmisítő küldetést hajtott végre, melyek során 65 db lőszerelem és 1823 db különböző kaliberű töltény került megsemmisítésre.

Értesítési, riasztási, figyelmeztető tevékenység keretében 2022-ben az ISU Hargita szintjén 375 hidrometeorológiai jelenségre vonatkozó információ került kibocsátásra, ebből 35 NARANCSSÁRGA KÓD és 5 PIROS KÓD figyelmeztetés, ezeket az üzeneteket küldték ki a Vészhelyzetek Megyei Bizottsága (CJSU), a Rendkívüli Helyzetek Helyi Bizottságai (CLSU) és a támogató funkciókkal rendelkező intézményeknek. Ezzel egy időben a RO-ALERT rendszeren keresztül 492 figyelmeztető üzenet érkezett a lakossághoz.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy