A Békás-szoros Neamt megyéhez való tartozását egy új bírósági határozat erősíti meg

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék új ítéletet hozott Neamt megye javára a Hargita megyével a Békás-szoros miatt folytatott vitában

„2024. április 25-én a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék megalapozatlanként elutasította azt a felülvizsgálati kérelmet, amelyet Hargita megye, Hargita Megye Tanácsán keresztül nyújtott be a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság által hozott polgári jogi döntés ellen, amelyet a Hargita megyei Gyergyószentmiklós és a Neamt megyei Almásmező képviselői között 1998-ban megkötött elhatárolási jegyzőkönyv megsemmisítése ügyében hoztak. Ezzel a jegyzőkönyvvel a két település közötti közigazgatási határ útvonalát ismerték el” – jelentette ki Adrian Bourceanu, Neamt prefektusa.

A két település közötti közigazgatási útvonal határvonalával elégedetlenül 2009-ben Gyergyószentmiklós hatóságai bírósághoz fordultak a jelentés ellen, arra hivatkozva, hogy tévedtek a korábban elismert közigazgatási határral kapcsolatban. Az ügyet végül 2020-ban Neamt megye javára rendezték, a bíróságok pedig úgy döntöttek, hogy Almásmező község és Gyergyószentmiklós megyei jogú város közötti közigazgatási határt helyesen állapították meg, Almásmező pedig Neamt megyén belül maradt.

2022-ben Hargita megye újabb kérelemmel fordult a Hargita Megyei Bírósághoz e jelentés megsemmisítése érdekében, amelyet mind a Hargita Megyei Bíróság érdemben, mind a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság másodfokon elutasított, többek között megjegyezve, hogy „egy fontos közigazgatási aktus megsemmisítése iránti kereset elfogadhatósága, amelyet negyedszázaddal a kiadása után indítottak, súlyosan érinti a polgári kör biztonságát, egy közintézmény kezdeményezésére (Hargita megye – n.n.)”.

Az így meghozott határozatot felülvizsgálati kérelemmel támadták meg, amelyet a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék 2024. április 25-én hozott ítéletében elutasított. A határozat megfellebbezhető.

„Amennyiben Hargita megye megfellebbezi ezt a határozatot, a Neamt megyei Prefektusi Intézmény továbbra is minden eljárási lépést megtesz a Legfelsőbb Bíróság tegnap hozott határozatának fenntartása érdekében, amelyet megalapozottnak és törvényesnek tartunk.

Személy szerint azonban a szakmai tapasztalatok prizmáján keresztül bízom abban, hogy a dolgok változatlanok maradnak. Őszintén köszönöm mindazoknak, akik részt vettek ebben a nehéz, összetett ügyben, amely Neamt javára oldódott meg: kollégáimnak a Neamţ megyei Prefektusi Intézményben, a Neamt Megyei Tanácsnak, az OCOT-nak, Almásmező Városházának, stb.” – tette hozzá Adrian Bourceanu Neamţ megyei prefektus.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy