A Csíkszereda melletti Zsögödfürdő erődített településegyüttese

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A „ZBOR- (Ziduri, Bastioane, Orase, Ruine- Falak, Bástyák, Városok, Romok)- Közelebb a kelet erdélyi dák várakhoz” c. projekt terepen végzett tanulmányai alapján, Radu Oltean grafikus közreműködésével elkészült a zsögödfürdőn feltárt dák települések és erődítmények helyreállítási javaslata.
A szájhagyomány, a helyrajz, illetve a korabeli írásos dokumentumok szerint a Hargita megyei Zsögödfürdőn több földhányással vagy kőfallal megerősített települést ismernek. Ezek a települések dombok vagy hegyek magaslatain, nehezen megközelíthető helyeken, mások vízfolyások magas teraszain, közlekedési útvonalak találkozásánál helyezkednek el.
Ezeknek a „romoknak” a tanulmányozása felkeltette a régiséggyűjtők, kincsvadászok, történészek és természetesen a régészek érdeklődését. A közelmúltban, interdiszciplináris eszközökkel végzett vizsgálatok rámutattak, hogy a terület régészeti potenciálja távolról sincs kiaknázva, további dák korszaki leleteket fedeztek fel Hargita megye erdeiben, máig nehezen megközelíthető helyeken.
A ZBOR kulturális pályázatot az Országos Kulturális Alap társfinanszírozza, a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeuma (MNCR) valósítja meg együttműködésben a sepsiszentgyörgyi „Keleti Kárpátok” Tudományos-Kulturális Egyesülettel, a kovásznai „Tündérvölgy- Dák vár” Kulturális Egyesülettel, valamint a Nemzeti Történelmi Múzeummal. A projekt célja a kelet erdélyi dák leletek népszerűsítése légi felvételeken keresztül. További információk és képek az ironageatlas.net4u.ro weboldalon találhatók.
A ZBOR projekt keretében tanulmányozott terület Csíkszeredától 1 km-re fekszik dél irányban, ahol a Csíki medence nyugatra hirtelen megtörik a vulkanikus Hargita hegység szorításában, a Csíki havasokból kiváló lerakodásokkal keleten. Egy kb. 7 km-es szakaszon, az Olt völgye egy magas domboktól övezett 300-500 méternél nem szélesebb folyósón halad át, majd ismét kiszélesedik. A zsögödi átkelő irányában, régi hegyi útvonalak kereszteződésénél egy kompakt település és várcsoport alakult ki a Kr. e. II. században, amely az első század folyamán aztán fontos területi rendeződésen esett át. Akkor épültek kőfallal körülvett építmények, elegyengetődtek a sziklás részek, és letevődtek az utak és átjárók ellenőrzését szolgáló erődítmények és tornyok alapjai.
A települések közt működésbeli és valószínűleg hierarchikus különbségek is voltak. Zsögöd III vizuális dominanciával rendelkezett az Olt fölötti szoros, tehát a csíki medencét a baróti medencével összekötő főútvonal közvetlen szomszédságában helyezkedett el. A hosszú használati időtartam, valamint a méretei a környező, alacsonyabban fekvő lakott részeket irányító központi helyként utalnak rá. A Zsögöd I-el kapcsolatban a központi téren elhelyezkedő nagyméretű épületekről van tudomásunk, amelyen ma egy távközlési antenna áll, valamint a település falain kívül elhelyezkedő kézműves negyedről.
A Zsögöd II egy kisebb erődítmény a hegyi magasságok első sorába visszahúzódva. Az áthaladó forgalmat ellenőrző helyi helyőrség tartózkodási helyeként is felfogható, amely a Zsögöd I és III lakótelepeit és kézműves létesítményeit hivatott védelmezni. Az utak és területek ellenőrzését további tornyok és kisebb méretű erődítmények segítették. Az újonnan felfedezett Zsögöd IV kis erődítmény biztosította a Zsögöd II vár északi és keleti lejtőinek ellenőrzését, ami a területvédelemre fordított fokozott figyelemre, így a Zsögöd II erődítmény katonai mivoltára utal.
A dák korszakbeli vár és településcsoport közvetlen szomszédságában bukkantak a csíkszentkirályi lenyűgöző ezüst darabokat tartalmazó leletre, amely jelenleg a Nemzeti Történelmi Múzeumban található. A helyi kőbányai robbantás során megtalált lelet 15, talpas és anélküli, ép vagy töredékes serleget, valamint két pénzérmét és díszítőelemeket tartalmazott. Nemcsak a leletet alkotó darabok nagy száma fontos, hanem a rajtuk található díszítések változatossága és a megmunkálás módja, ami arra utal, hogy a tárgyakat összegyűjtő vallási vagy politikai tekintély fontos társadalmi relációkat tartott fenn.
Dan Stefan, MNCR osztályvezető
ZBOR projektmenedzser

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy