A csíkszeredai börtön 23 foglya megtagadta az ebédet

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A fogvatartási körülmények elleni tiltakozásként és a többi börtönben levő rabtárssal való szolidaritás jeleként 23 elítélt megtagadta az ebédet a csíkszeredai börtönben.

A börtön szóvivője, Alexandra Chițan elmondta, hogy a reggelit 81 rab utasította el, később 49 személy meggondolta magát és mégis kérte a reggelit. Ebédidőre a lázongók száma 23- ra csökkent, ők nem kérték az ebédjüket. Jelenleg a helyzet nyugodt, a foglyok nem zajonganak, különböző aktivitásokkal foglalták le őket és a belső készenléti egység felügyelete alatt vannak.

„.Minden tevékenység a belső készenléti egység felügyelete alatt zajlik, szerintem puszta jelenlétük is fékezi az indulatokat. Beszéltünk a rabokkal, sokan közülük nem értenek egyet lázongó társaikkal, mert a megtorló intézkedések mindenkire kihatnak. A zajongás elült, napközben különböző tevékenységeken vesznek részt, a sportteremben vannak vagy sétálnak, tanfolyamokon tartózkodnak, így a cellákban nincsenek egyszerre annyian” mondta a börtönszóvivő.

Keddről szerdára virradó éjszaka a csíkszeredai börtön készenléti egysége könnygázzal hatástalanította a cellájukba magukat elbarikádozó szitkozódó rabokat. Orvosi vizsgálat után külön cellákba helyezték el őket.

Az intézkedéseket fokozatosan alkalmazták, a foglyokkal való több órás tárgyalást követően a készenléti egység éjfél után lépett közbe.

A rabok a börtönkörülmények javítását, a cellákban uralkodó zsúfoltság csökkentését, a tévénézési program- 23 óra után is-meghosszabbítását követelték (az EB idején ennél az időpontnál későbbig nézhették a meccseket).

AGERPRES

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy