A Gyerekkórházban kőkoriak a műtőasztalok

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Brassói Gyerekkórháznak, amely Hargita és Kovászna megye mellett más megyékből érkező pácienseket is kiszolgál, sürgősen szüksége van új, korszerű felszerelésre, a jelenlegi berendezés nagy része meghaladja a 30 éves régiséget, nyilatkozta csütörtökön a kórház menedzsere, dr. Liviu Munteanu. Aki aláhúzta, hogy bármilyen jól felkészült legyen egy orvos a megfelelő technika nélkül nem tehet semmit.

„Hogy megérthessék a probléma nagyságát, kérem erőltessék meg a képzeletüket. Próbáljanak meg egy 30 éves videó felvevő készülékkel elkészíteni egy riportot, laptop, mobiltelefon és internet nélkül. Az egészségügy még a tárcsás telefon szintjén van. Karddal harcolunk lóhátról, amikor tankra és rakétákra lenne szükségünk. A kórház műtőblokkja három műtővel rendelkezik, az egyikbe csak 2016 januárjában került műtőasztal egy szponzor jóvoltából. A bürokrácia miatt majdnem elveszítettünk egy jelentős pénzösszeget. A másik műtőben a műtőasztal 1972-ből való. Valahányszor műtök azon izgulok, mikor adja fel az asztal én pedig a hírekbe kerülök, hogy leesett a gyerek a műtőasztalról. És még folytathatnám a felszerelés állapotának ecsetelését”, mondja dr. Liviu Munteanu.

„Mindenkinek meg kell értenie, hogy ha teljesítményt várunk el az egészségügytől, oda felszerelés is kell. Szerencsére sok az odaadó, magát nem kímélő személyzet, aki segít növelni a teljesítményt. Az „Ajándékozz Életet” Egyesület és egy másik támogató jóvoltából mától magunkénak tudhatunk egy lélegeztetőgépet, amely nagy segítség a koraszülöttek, az újszülöttek és a nagyobb gyerekek számára. Ez egy utolsó generációs, magas teljesítményű gép, amely megnöveli a gyógyulás lehetőségét kis pácienseinknél”, hangzott el.

Az „Ajándékozz Életet” Egyesület alelnöke elmondta, hogy a gyerekkórház tavaly óta az egyesület partnere és nemsokára egy újabb projekt megvalósítására kerül sor az egyesület részéről.

„Sürgősségi klinikai kórházzá váltunk, területi kórházzá, nemrég akkreditált az országos Egészségügyi Menedzsment és Minőségirányítási Hatóság. Három megye- Brassó, Hargita, Kovászna- gyermekeit kezeljük, és mivel turisztikai vidék vagyunk, az egész országból érkeznek hozzánk páciensek”, tette hozzá dr. Liviu Munteanu.

A kórház 10 millió eurós uniós támogatásra készített elő pályázatokat a felszerelés felújítására, ehhez jön még a megyei tanács támogatása.

Forrás: agerpres.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy