Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Hargita Megyei Kulturális Központ programajánlója a Székelyföld Napokra

Az idei Székelyföld Napokra intézményünk szervezőként és társszervezőként kiállításokat, koncerteket, konferenciát és online programot kínál az érdeklődőknek.

A már jól ismert ismétlődő programok között vannak a Mária Út konferencia előadásai, a Csíki Kamarazenekar koncertjei és a szépvízi káposztavágás is, amelyek részben online is követhetők és elérhetőek lesznek.

Ugyanakkor a Joannes Kájoni 390 emlékév folytatásaként további állomásokra látogat el a szabadtéri Kájoni-kiállítás – Székelyudvarhelyre és Sepsiszentgyörgyre –, illetve az ONLINE programok között a 2019 novemberében szervezett emlékkonferencia keretében elhangzott szakmai előadások közül nézhetünk meg hármat.

 

A szervezők fenntartják a programváltozás jogát! A járványhelyzet alakulása befolyásolhatja a program lefolyását. Az eseményen a járványügyi szabályok betartására kérjük a résztvevőket.

 

Joannes Kájoni 390 – szabadtéri vándorkiállítás Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhely,a ferences kolostor belső udvara (Tamási Áron utca 2. szám)

Székelyudvarhelyen a ferences kolostor belső udvarán látható október 5–14. között a Joannes Kájoni 390 vándorkiállítás, amely bemutatja a polihisztor szerzetes életének állomásait.

A kiállítás a Székelyföld Napok részeként október 14-ig látogatható a templom nyitvatartási ideje alatt (hétfőtől vasárnapig 9–19 óra között).

További részletek: https://fb.me/e/f4oCS92wd

Szervezők: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, Szent Péter és Pál apostolok – ferences templom és kolostor, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa

 

Úton Máriához – Erdély-Bálint Előd szabadtéri fotókiállítása

Szejkefürdő, Mini Erdély Park

Megnyitó: 2020. október 8., csütörtök 12 óra – a Székelyföld Napok hivatalos megnyitóját követően.

Erdély-Bálint Előd székelyudvarhelyi fotógráfus fényképei 2017-ben készültek, és a csíksomlyói lovas zarándokok útjáról mesélnek. A képsorozat a zetelakiak lovas zarándoklatát mutatja be – annak viszontagságait, szépségeit és kihívásait a lovasok vezetőjének és az ő fiának tolmácsolásában.

A kiállítás látogatható lesz a Székelyföld Napok alatt Szejkefürdőn, a Mini Erdély Park nyitvatartási ideje alatt október 6–14. között.

További részletek: https://fb.me/e/gCoo9H4Kb

Szervezők: Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, Visus Kulturális Egyesület, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

 

Freskóba zárt tisztelet – Szent László nyomában Szászföldön – fotókiállítás

Székelyudvarhely, Művelődési Ház

Megnyitó: 2020. október 8., csütörtök 18 óra

A medgyesi plébánia meghívására 2018. április 25–28. között a Hargita Megyei Kulturális Központ felkérésére tíz fényképész indult Szent László nyomait a Szászföldön felfedezni és megörökíteni. A szászföldi – ma evangélikus elnéptelenedett – erődtemplomokban őrzött, vagy éppen nem rég előkerült freskóképek azt igazolják, hogy Szent László kultusza nemcsak Székelyföldön volt hangsúlyos, hanem a történelmi magyar királyság más területein is, így a Szászföldön is.

A HMKK-fotótábor már harmadszorra tér vissza a Szászföldre, ahol a szórvány magyarság hétköznapi életét, néprajzi és építészeti értékeit örökíti meg, ez alkalommal kiemelt figyelemmel a Szent Lászlóhoz kötődő emlékek feltárásával.

A kiállítás október 29-ig látogatható.

Kiállító fényképészek: Kis Szilárd, Szigeti Vajk István,  Szőcs Lehel, Török Raffael (Csíkszereda), Fülöp Lóránd (Agyagfalva), Kovács László (Sepsiszentgyörgy), Erdély-Bálint Előd, Magyari Hunor, Balázs Attila (Székelyudvarhely). A tábor művészeti vezetője Ádám Gyula fotográfus.

Szervezők: Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhelyi Művelődési Ház.

 

VIII. Hargitai Szalon Gyergyóremetén

Gyergyóremete, a polgármesteri hivatal kiállítóterme

Kiállításmegnyitó: 2020. október 9., péntek, 18 óra

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Hargitai Szalont, amely lényegében a megyei tárlatból alakult át azáltal, hogy tematikussá vált. Minden évben más-más téma jelenti a kihívást az alkotóknak. Idén a LÉLEKTÉR tematika volt megadva, amely szervesen kapcsolódik az előző évek gondolatiságához. A káosz architektúrája. Jelen–Jellem–Jelenlét. Határok. Együttélés. Létformák. Gyökerek. Periféria. Íme néhány olyan kulcsfogalom, amelyekhez az előző őszi szalonok munkái kapcsolódtak. Az évek folyamán a Szalon már beépült Hargita megye kulturális életébe. Vándoroltatása pedig hozzáférhetővé teszi mind a csíki, udvarhelyszéki, mind a Gyergyó vidéki látogatók számára a megtekintést.

A tárlaton 45 alkotó 64 alkotása tekinthető meg. Az alkotókban közös a Hargita megyéhez való kötődés. A helyben tevékenykedő alkotókon kívül még érkeztek munkák Montreálból, Bécsből, Budapestről, Dunaharasztiról, Ulmból, Pitești-ről, Temesvárról, Konstancáról.

A kiállítás október 30-ig látogatható.

A kiállítás online katalógusa: https://issuu.com/botar/docs/salon_harghitean_2020

Szervezők: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ

Társszervezők: Cultura Nostra Egyesület, Gyergyóremete Polgármesteri Hivatala

Támogató: Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

 

  1. Mária Út Műhelykonferencia – „Járjunk együtt”

Csíksomlyó, Jakab Antal Tanulmányi Ház

ONLINE élőben az Erdélyi Mária Út Facebook-oldalán

  1. október 9–11.

A Székelyföld Napok részeként a háromnapos konferencián az Erdélyi Mária Út legaktuálisabb témái kerülnek terítékre, megvalósítások, tematikus és egyéni zarándoklatok beszámolói, illetve jövőbeni tervek bemutatása. A konferencia teljes programja ONLINE követhető a Erdélyi Mária Út Facebook-oldalán.

További részletek: https://fb.me/e/3I9JnBUDE

Szervező: Erdélyi Mária Út Egyesület

Társzervezők: Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

 

Biztató – József Attila 115 – Iskola-koncertek

  1. október 9., 12 óra, Csíkszereda, József Attila Általános Iskola
  2. október 12., 13 óra, Csíkszereda, Petőfi Sándor Általános Iskola
  3. október 14., 12 óra, Nagy István Művészeti Középiskola

Iskola-koncertek: a Role zenekar a gyerekek, a fiatalok számára is közvetlenebbé, élvezhetőbbé teszi nagy költőnk verseit a modern zene segítségével.

További részletek: https://www.facebook.com/events/332353421199780/

Szervezők és partnerek: Agora Alapítvány, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, Petőfi Sándor Általános Iskola, József Attila Általános Iskola, Nagy István Művészeti Középiskola

Támogató: Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

 

  1. Szépvízi káposztavásár és -vágás

Szépvíz, Nád-dűlő

Október 10.

Idén 13. alkalommal zajlik ünnepélyes szépvízi káposztavásár és -vágás október 10-én a reggeli óráktól a Szépvíz község – Szépvíz, Borzsova és Csíkszentmiklós – káposztaföldjeként ismert Nád-dűlőben. Szépvízen a nádi káposztavágás az egész község ünnepe, amivel tulajdonképpen az évi mezőgazdasági munkák végét is jelzik.

Szervezők: Szépvíz Község Polgármesteri Hivatala, Szépvízért Egyesület

 

 Joannes Kájoni 390 konferencia-előadások | ONLINE 

A Székelyföld Napok Facebook-oldalán

  1. október 11., vasárnap

A 2019. november 16-án Csíkszeredában szervezett Kájoni Emlékkonferencia zenei blokkjában elhangzott három előadás kerül online bemutatásra az idei Székelyföld Napok alatt.

A 2019–2020 időszakra hirdetett Kájoni-emlékév kiemelkedő szakmai eseménye volt az emlékkonferencia. Az interdiszciplináris konferencián Kájoni tevékenységének sokrétűségére építve különböző tudományterületekről – zenetudomány, irodalom, egyháztörténet, gyógyszerészet, nyomdatörténet – hívtunk előadókat, akik Kájonihoz kapcsolódó kutatási eredményeiket mutatták be.

Az előadások a Székelyföld Napok Facebook-oldalán lesz követhető a következő időpontokban:

  1. október 11., vasárnap

18.00 RICHTER Pál PhD: A zenei gyakorlat kérdései Kájoni kéziratai alapján

21.00 PÁVAI István: Kájoni-táncdallamok folklórkapcsolatai

21.30 PAPP Ágnes: Zeneelméleti kompendiumok, útmutatók a recitatív tónusokhoz ferences körből 1600 után

A konferencia szervezői voltak: Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

Részletek:

 

Gyermekhangverseny nem csak gyermekeknek

Csíkszereda, Csíki mozi, 2020. október 14., 12 és 18 óra

Sepsiszentgyörgy, Tamási Áron színház, 2020. október 15., 18 óra

A Székelyföld Napok idei kiadásán főként gyermekeknek szóló hangversennyel jelentkezik a Csíki Kamarazenekar. Ránki György szimfonikus meséjét, illetve Camille Saint-Saëns híres állattani fantáziáját hozzák el hozzánk.

A művek:

Ránki György: A két bors ökröcske

Camille Saint-Saëns: Az állatok farsangja

Narrátor: Adorján Csaba

Karmester: Jankó Zsolt Kolozsvár

Szervezők: Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház, Georgius Egyesület, Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

Joannes Kájoni 390 – szabadtéri vándorkiállítás Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgy, Főtér

Megnyitó: 2020. október 16., 17 óra

Pater Joannes Kájoni a XVII. században tevékenykedő polihisztor, ferences szerzetes több területen is nagyot alkotott, mai szemléletben is példaértékű személynek tekintjük, és gazdag kulturális hagyatékot bízott ránk. A személyét és tevékenységét bemutató szabadtéri vándorkiállítás következő állomása Sepsiszentgyörgy Főtere. A kiállítás sepsiszentgyörgyi megnyitója október 16-án lesz a Codex régizene együttes közreműködésével. A tárlat november 5-ig látható a főtéren.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Székely Nemzeti Múzeum – Sepsiszentgyörgy, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa

 

XXIV. Botorka Néptáncfesztivál | ONLINE

Ördögborda Néptánccsoport Facebook-oldala

  1. október 17., 15.00 óra

Az Ördögborda Néptáncegyüttes, a Zakariás Antal Egyesület és a Nexus Alapítvány 24. alkalommal szervezi meg a Botorka Néptáncfesztivált. A Székelyföld Napok alatt a Botorka-fesztivál egy egész estés online program lesz, amelynek részeként korábbi évek előadásainak anyagából 8-12 perces részleteket láthatunk.

Részletek itt:  https://www.facebook.com/events/424715008501794/

Az előadás-sorozatot beszélgetés, majd a Kedves zenekar koncertje követi. A fesztivál online táncoktatással zárul. Az online esemény az Ördögborda Néptánccsoport Facebook-oldalán és a YouTube csatornán lesz követhető.

Szervezők: Ördögborda Néptáncegyüttes, Nexus Alapítvány, Zakariás Antal Egyesület, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa

 

A Reménység fái

Csíksomlyó, Szent István Gyermekvédelmi Központ

  1. október 18., 11 óra

Faültetéssel egybekötött megemlékező ünnepség az 1661-es Csíki-medencei tatárdúlásról és az ezt követő újjáépítésről. Az Agora Alapítvány és a Szent István Gyermekvédelmi Központ

minden év októberében egy, már hagyományossá vált rendezvénnyel emlékezik a Csíki-medence egyik legszomorúbb, ugyanakkor példamutató eseménysorozatára: az 1661 október 21-i tatárdúlásra. 359 éve a Csíki-medencét végigtarolták, Csíksomlyót és Csíkszeredát porig zúzták, felégették a tatár hordák.

További részletek: https://www.facebook.com/events/261618758428887/

Szervezők: ROLE Együttes, Agora Alapítvány, Szent István Gyermekvédelmi Központ, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa

Támogató: Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.