A károsultak figyelmébe: a kárigény benyújtásának lépései

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Szentábrahám községhez tartozó Magyarandrásfalván, a Dodó tanyán találkoztak kedden, október 16-án a helyi gazdák és a vadászok, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Márton István, a Hargita Megye Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója, és Simó Dezső Szabolcs, Szentábrahám polgármestere.

A gazdák elégedetlenségüket fejezték ki a minisztérium intézkedéseivel szemben, mivel a károkat alulértékelik és a kártérítés késve érkezik.

Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy Brüsszelben nincsenek korlátok a károk kompenzálására, és most csak a bukaresti intézmények meggyőzésére van szükség.

„Vannak európai pénzalapok, amihez a kormány hozzáférhet, de nem teszik meg a szükséges lépéseket ezirányban. Amíg a helyzetet a vadászok kezelték, a dolgok elfogadhatók voltak, de azóta a helyzet romlott. A medvepopuláció felmérése sem történik megfelelően”, mondta a megyei tanács elnöke. Emlékeztetett a gazdák tavalyi javaslatára, amikor Bukarestbe vonultak és az RMDSZ-el közösen sikerült beavatkozási kvótát szerezni.

Annak érdekében, hogy megoldást találjunk a medvék problémájára, meg kell vásárolnunk a nagy teljesítményű elektromos kerítéseket, és megoldásokat keresünk, hogy beszerzésükre támogatást kapjunk. Ugyanakkor az emberi áldozatok esetében kompenzációs rendszert kell kialakítani.

„Hamarosan tisztázni fogják, hogy hogyan kell elkészíteni a beavatkozási engedély megszerzésére vonatkozó dokumentációt. Az emberi élet biztonságának veszélyét a lehető legtöbb fényképnek kell bizonyítania, hogy a medve az emberi környezetben tartózkodik”- mondta Borboly Csaba, aki a jelenlévőket arra kérte, hogy vegyenek részt a problémát okozó medvék azonosításában.

„Működjünk együtt és kölcsönösen támogassuk egymást”, mondta a megyei tanács elnöke.

Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója kiemelte annak fontosságát, hogy a polgármesteri hivatalok figyeljenek oda a kártérítéseknél, hogy a törzskönyvezett vagy más értékes állatok esetében a dokumentációban szerepeljenek az ezt igazoló okmányok, hogy mennyiért vásárolta a gazda, és akkor nem az általános piaci árat állapítják meg kártalanításkor, hanem az elpusztult jószág valós árát.

„Úgy vélem, hogy rövid időn belül sem Brüsszelben, sem Bukarestben nem sikerül a problémát megoldani. Az éhes állat megtalálja a táplálékszerzés útját, kárt okozva a terményekben, háziállatokban. Minden közösségben a vadállatoknak szánt, a vadállatok által kedvelt kultúrával bevetett területet kellene létrehozni közterületen, vagy a vadászegyesületek területein. Nem egyszerű ezt megoldani, de etetni kell a vadakat a településektől távolabb eső területeken. Ehhez együttműködésre és anyagi alapokra van szükség”, mondta Márton István.

Andreeni1

Borboly Csaba megyeitanács-elnök a jelenlévőknek beszélt arról az új törvénymódosító javaslatról is, amely lehetővé tenné, hogy a károkat a megyei tanácsok fizessék ki, és utólag a minisztérium kiegyenlíti a kiadások összegét a megyei tanácsoknak.

„Arra kérem Önöket, hogy minden esetben, ha valamely település közelében medvét észlelnek, azt jelezzék a 112-es sürgősségi hívószámon, vagy a legkisebb vadkárt is jelentsék, hogy nyoma maradjon. Mindez nagyon fontos a dokumentáció összeállításához, amely a veszélyes egyed, egyedek kiemeléséhez szükséges”, összegezte Borboly Csaba.

A vadkárokkal kapcsolatos közleményeink az alábbi linken olvashatók:

http://hargitamegye.ro/vadkarok.html

A vadkárok jelentését továbbra is várják a közösségi oldalon:

https://www.facebook.com/vadkarok/

Borboly Csaba Régiók Bizottsága raportőreként kidolgozott jelentése itt tanulmányozható.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy