A leégés fenyegetett egy gyergyószárhegyi házat

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Ma hajnalban a leégés fenyegetett egy gyergyószárhegyi házat, a keletkezett tüzet valószínűleg egy meghibásodott, nem megfelelően szigetelt vagy elavult szigetelésű elektromos kábelnél keletkezett rövidzárlat okozta. A tüzet bejelentő hívás 3:10-kor érkezett. A megjelölt helyszínre a gyergyószentmiklósi katonai tűzoltók és a gyergyószárhegyi önkéntes tűzoltók vobultak ki. A tűzoltók megérkezésekor égett a falban levő elektromos hálózat, és fennállt a veszély, hogy az egész ház kigyullad. Kevesebb mint egy óra alatt a tűzoltók eloltották a tüzet a talált keretek között, személyi sérülés nem történt. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült megmenteni 300.000 lej értékű anyagi javakat, a keletkezett anyagi kár 2.000 lejre tehető.

A Hargita megyei katonai tűzoltók emlékeztetnek azokra az intézkedésekre, amelyeket be kell tartani az anyagi károkat okozó, esetenként sajnos akár életveszélyes elektromos tüzek megelőzése érdekében:

Ne használjon hibás, elavult vagy rögtönzött elektromos hálózatot, eszközöket és készülékeket szigeteletlen vezetékekkel, hibás aljzatokkal vagy kapcsolókkal, kalibrálatlan biztosítékokkal, védőkupak nélküli dobozokat vagy csatlakozásokat;

Az elektromos hálózat, eszközök és készülékek hibáinak kijavításához, valamint az elektromos berendezések rendszeres ellenőrzése érdekében csak felhatalmazott szakemberhez forduljon;

Rendszeresen ellenőrizze az elektromos készülékek csatlakozózsinórjait, és cserélje ki, ha elhasználódtak;

Ne használjon meghibásodott vagy hevenyészett elektromos készülékeket, elektromos vezetékeket, dugaszokat, aljzatokat;

Ne hagyjon felügyelet nélkül feszültség alatt álló elektromos készülékeket, mint például: radiátor, légfűtő, tűzhely, vasaló, lámpa, TV és hasonlók;

Ne használjon túl nagy biztosítékokat úgy, hogy a kalibrált biztosítékot drótra cseréli;

A készüléket szigorúan a gyártó termékismertetőjében szereplő utasítások szerint telepítse és használja;

Ha olvadt műanyag szagát észleli, húzza ki a készüléket az áramforrásból;

Ne nyúljon elektromos készülékhez nedves kézzel, és ne a vezetéknél fogva húzza ki azokat.

Amikor néhány órára elhagyja otthonát, válassza le a nagy fogyasztókat az áramforrásról. Ha olyan hosszabbító kábeleket használ, amelyeknél lehetőség van az áramellátás leállítására, ne habozzon lecsatlakoztatni az elektromos fogyasztókat minden alkalommal, amikor hosszabb időt tölt távol otthonától.

Ne hagyja a gyermekeket az otthonában elektromos fűtőrendszerrel vagy működő elektromos készülékekkel;

Ha nincs füst- és tűzérzékelő az épületben, ahol él, a jobb védelem érdekében saját maga is megvásárolhatja egy jobb védekezés érdekében. Ha már rendelkezik ilyen rendszerrel, rendszeresen ellenőrizze annak működését és az akkumulátor állapotát.

Tartson kéznél porral oltó készüléket, és ellenőrizze annak érvényességét. Ha elektromos tüzet tapasztal, soha ne használjon folyékony oldatot a tűz oltására. Hívja a 112-es segélyhívó számot.

A tűzoltók az utóbbi 24 órában 9 személynek nyújtottak elsősegélyt.

Jellegzetes küldetéseik mellett a Hargita megyei katonai tűzoltók folytatják tevékenységüket a határmenti hatóságok és az ukrajnai menekültek támogatására személyek és segélyek szállításával.

A Hargita megyei tűzoltók a hét minden napján, a nap 24 órájában készenlétben állnak a vészhelyzetek megoldására és szakavatott elsősegélynyújtásra a bajbajutott személyek számára.

Ne feledjék! A vészhelyzetben tanúsítandó viselkedésről információs a https://fiipregatit.ro platformon találhatók.

  • ISU Hargita, Információs és Közkapcsolati Osztály

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy