A Marosfői Nyári Egyetem XX. kiadásának megnyitója

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Több mint 200 vendég vett részt a Marosfői Nyári Egyetem XX. kiadásának megnyitóján, illetve a Marosfői „Nagyboldogasszony kolostor” ünnepe alkalmából celebrált főpapi szentmisén.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Polgári Fóruma, a Külföldi Románok Nemzeti Alapítványa, a Kovászna-Hargita Európai Tanulmányi Központ (Sepsiszentgyörgy) szervezésében, a Kovászna és Hargita megyei Ortodox Püspökség áldásával megvalósuló eseményt az országon belüli és kívüli román közösségeknek, valamint a román hagyományok és kulturális értékek népszerűsítésének szentelték.

Az idei kiadáson részt vesz Őeminenciája Naum, Rusze metropolitája, Őeminenciája Andrei, Hargita és Kovászna püspöke és Őeminenciája Veniamin, Dél-Besszarábia püspöke, valamint politikusok, parlamenti pártok képviselői és szenátorai, hazai és külföldi közéleti személyiségek.

A helyi hatóságok képviselői, Raul Urdă (USR) polgármester, Mihai Dumitru Tinca (PSD), Vasláb polgármestere, Cucu Nicolae (PSD), Előpatak alpolgármestere, Petru Moșneag (AUR), Mezőgerebenes alpolgármestere és számos román kulturális és hazafias egyesület képviselője is részt vett az eseményen.

A megnyitón felszólalt Claudiu Târziu szenátor, a Szenátus Külhoni Románok Bizottságának elnöke, Dan Tanasă képviselő, a Képviselőház Esélyegyenlőségi Bizottságának elnöke, valamint Dan Grăjdeanu, az „Ortodox Testvériség” Egyesület elnöke és Mihai Târnoveanu, a „Calea Neamului” Egyesület elnöke is.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Polgári Fórumának elnöke, Dragoș Burghelia úr hangsúlyozta, hogy a bukaresti végrehajtó hatalom pénzügyi támogatásának teljes hiánya ellenére is fontos volt megtartani ezt a XX. különkiadást. Ezt a kiadást az ország minden részéről érkező nagylelkű és adakozó románok áldozatos munkája és adományai tették lehetővé. A folytonosság és az elszántság, amellyel ezt a kiadást intézményi támogatás nélkül is megszervezték, a románok szervezőképességét mutatja mindenütt.

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Polgári Fóruma célja a Kovászna, Hargita és Maros megyei román civil társadalom koordinálása és egyesítése a három megye lakosainak identitásának, kulturális és polgári értékeinek megőrzése és megerősítése érdekében. A Civil Fórum harcol és támogatja azokat az értékeket, amelyek a békés interetnikus együttélés, a kölcsönös megismerés, valamint a megváltoztathatatlan értékek megbecsülésének és előmozdításának szilárd alapját képezik. A közjó, az általános jólét, a méltányos fejlődés a Polgári Fórum tevékenységei által tiszteletben tartott és támogatott elvek.

A Marosfői Nyári Egyetem Sajtóirodájának tájékoztatója

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy