A maszk szabadtéri viselésének kötelezettségét eltörölte az Emberi Jogok Európai Bírósága (CEDO)! Az alkalmazott bírságok törvénytelenek

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: CTV News

 

 

 

A maszk szabad térben való viselésének kötelezettségét sem az 55., sem a 136. törvény nem írja elő. Ennek a kötelezettségnek kormányhatározat vagy más alacsonyabb rendű jogszabály általi megállapítását tiltja a jogszabályok hierarchiájának elve, de az Alkotmány 53. cikke is, amely szerint a jogok és szabadságok korlátozását csak a törvény, mint a parlament jogi aktusa szabhatja meg – mondta Gheorghe Piperea ügyvéd egy héttel ezelőtt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ugyanezt mondta augusztusban. Az EJEB szerint a védőmaszk kültéri viselésének kötelezettsége sérti az állampolgárok alapvető jogait és szabadságait.

Következésképpen az 55-ös törvény szövegét, amely kihágásként nevezi meg a maszk kültéri viselésének hiányát, az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánítja, pontosít Piperea ügyvéd: „jelenleg virtuálisan hatályon kívül helyezik, mert eltelt a 45 nap az alkalmazhatóság felfüggesztésétől és még nem módosították annak érdekében, hogy összhangban legyen az Alkotmánybíróság határozatával. Tehát a maszk kültéri viselésének megtagadásáért illegális a bírság alkalmazása, amely büntetések könnyedén megszüntethetők szabálysértési panasz eljárásával.”

A maszk viselésének kötelezettsége valójában ajánlás, véli Gheorghe Piperea.

Azt, hogy a hatóságok által elrendelt intézkedések visszaélések, és jogi alapot nélkülöznek, nemcsak a panaszosok állítják, hanem az Emberi Jogok Európai Bírósága is, amelyik nekik ad igazat. Egy ilyen eset történt Franciaországban, közli a www.gandul.ro.

A strasbourgi polgármester túlbuzgósága nyomán, aki elrendelte a maszk viselését Strasbourgban, az EJEB-hoz több panaszt is benyújtottak, amelyek a polgárok javára oldódtak meg. Az EJEB bíróság kimondta, hogy a védőmaszk szabadban való viselésének kötelezettsége sérti az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezmény 8. cikkének rendelkezéseit, és elrendelte Strasbourg polgármesterének 2020. május 20-i rendeletének felfüggesztését.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának talán legfontosabb következtetése rávilágít arra a tényre, hogy nem indokolt a szabadban maszkot viselni! Az EJEB bírái szerint a szabadban a maszk viselése nem hasznos, a Covid-19 legtöbb tanulmánya azt mutatja, hogy az esetleges terjedés főleg beltérben fordul elő.

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy