A Pénzügyminisztérium és az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) elindítja az e-Transport GPS-megfigyelő alkalmazást

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Pénzügyminisztérium és az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) bejelentette az e-Transport alkalmazás véglegesítését, amely a magas adókockázatú áruk belföldi közúti fuvarozását és a nemzetközi közúti árufuvarozást felügyeli.

Az alkalmazás már feltöltésre került az Apple Store és a Google Play platformokra, a jóváhagyás folyamatban van, és legkésőbb 2024. július 15-ig működőképes és letölthető lesz a felhasználók számára.

Ezzel összefüggésben 2024. július 15-től 2024. augusztus 31-ig az alkalmazás a technikai paraméterek tesztelési időszakában van.

fotó: UNTRR

Pontosítjuk, hogy a 41/2022. számú sürgősségi kormányrendelet 13^1. cikk d) és e) pontjának rendelkezései 2024. szeptember 1-jétől alkalmazandók.

Emlékeztetjük Önöket, hogy az áruszállítás nyomon követése érdekében a RO e- Transport rendszer adatokat kér le a GPS helymeghatározó rendszerekből, amennyiben az áruszállító járművek ilyen rendszerrel vannak felszerelve. Ezekre a helyzetekre vonatkozóan a Pénzügyminisztérium honlapján, a RO e-Transport oldalon megtalálhatók a műszaki előírások.

Ellenkező esetben a járműveket műholdas helymeghatározási és adatátviteli technológiát használó mobiltelefon típusú készülékkel kell felszerelni, amelyre a CNIF által kifejlesztett alkalmazás van telepítve.

A közúti fuvarozó köteles biztosítani a RO e-Transport által felügyelt áruk teljes szállítási útvonala során a rendszerből a bejelentéssel érintett szállítójármű helyzetadatainak átvitelét.

Az engedélyezett gazdasági szereplőkre kiszabott szankciók elhalasztására vonatkozó pontosítások

Emlékeztetünk arra, hogy a 2024. június 28-i kormányülésen a 87/2024. számú sürgősségi kormányrendeletben döntöttek arról, hogy az e-Transport-ról szóló jogszabályban előírt szankciók alkalmazását 2025. január 1-jéig elhalasztják, kizárólag a 952/2013/EU rendelet 38. cikkének rendelkezései szerint engedélyezett gazdasági szereplők esetében.

Az intézkedésre azért van szükség, hogy elkerülhető legyen a szűk keresztmetszet a nemzetgazdaságban jelentős súlyt képviselő tevékenységet végző és rendszeresen nemzetközi árufuvarozást végző engedélyezett gazdasági szereplők szintjén.

A RO e-Transport rendszer

A RO e-Transport rendszer figyelemmel kíséri a magas adókockázatot jelentő áruk belföldi közúti fuvarozását és a nemzetközi közúti árufuvarozást, amely fontos eleme az ANAF digitalizálásának, amelynek célja az adócsalás elleni küzdelem adminisztratív kapacitásának növelése.

A RO e-Transport rendszer az általa kezelt mechanizmusok révén jelentősen hozzájárul a áfa-különbözet csökkentéséhez, mivel figyelemmel kíséri a magas adókockázatú áruk szállítását, és célja a kereskedelmi tranzakciók megadóztatása, valamint az állami költségvetésbe befolyó bevételek növelése.

A magas kockázatú belföldi és nemzetközi fuvarozást végző valamennyi adófizető tájékoztatása érdekében a Pénzügyminisztérium és az ANAF kidolgozta az országos e-Transport rendszerről szóló útmutatót, amely ITT érhető el.

Közkapcsolati Iroda

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy