A Román Nemzeti Bank bemutatta a 20 lejes bankjegyet, Ecaterina Teodoroiu arcképével

0

Articol disponibil în: Magyar Română

December 1-től 20 lej névértékű bankjegyeket bocsát forgalomba a Román Nemzeti Bank. Az intézmény kormányzója, Mugur Isărescu pénteken 12:00 órakor hivatalos sajtótájékoztatón mutatta be az új bankjegyet.

Ez az első forgalomba kerülő bankjegy, amelyen női személyiség látható: Ecaterina Teodoroiu. Ez válasz a jogos közérdekre, amely széleskörű támogatottságra talált a társadalom szintjén, és támogatja a nemek közötti egyenlőség megszilárdítását és a női személyiségek fontos szerepét a román történelemben és társadalomban.

A 20 lej névértékű bankjegy polimer alapú, vegyes nyomástechnikával készült, 136 x 77 mm méretű, túlnyomórészt olívazöld színű.

A hamisítás elleni védelem érdekében a bankjegy számos biztonsági elemet tartalmaz – egyesek a lakosság számára készültek, mások speciális berendezésekkel kimutathatók, és a bankrendszer dolgozói számára készültek. A bankjegy arculata mindezen biztonsági elemekkel együtt a november 26-i konferencián kerül bemutatásra.

A 20 lej névértékű bankjegy a Román Nemzeti Bank bukaresti, kolozsvári, konstancai, dolji, jászvásári és temesvárii regionális fiókjain keresztül kerül forgalomba a hitelintézeteknek / Államkincstárnak történő készpénzfizetés alkalmával.

Ezzel egy időben, 2021. december 1-től a Nemzeti Bank elindítja a Román Nemzeti Bank által 1881-ben kibocsátott első 20 lejes bankjegy polimerre másolt változatának kiadását numizmatikai körökben.

Ennek a numizmatikai kiadásnak a példányszáma 30 000 darab.

A Román Nemzeti Bank által 1881-ben kibocsátott első 20 lejes bankjegy utáni polimer alapú replika eladási ára 100,00 lej áfa nélkül, a bemutató szórólappal együtt.

A replika megvásárlásával kapcsolatos információk a Román Nemzeti Bank honlapján találhatók.

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy