A védőmaszk viselésének kötelezettsége ALKOTMÁNYELLENES (Alkotmánybírósági határozat)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Az Alkotmánybíróság elutasította a 192/2020. sz. Sürgősségi Kormányrendelet által előírt védőmaszk viselésének kötelezettségét a közterületeken, kereskedelmi tereken, tömegközlekedési eszközökön és munkahelyeken. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a rendelet alkotmányellenes. Ezt követheti a perek megindítása és a kifizetetlen bírságok bírósági hatályon kívül helyezése.

Az Alkotmánybíróság 2022. február 15-i tárgyalásán a törvények kihirdetés utáni felülvizsgálata során egyhangúlag megszavazta az alkotmányellenességi kivételt, és megállapította, hogy a COVID-19 világjárvány és hatásainak leküzdését célzó egyes intézkedésekről szóló 55/2020-as törvény, valamint a távmunkát szabályozó 81/2018-as törvény 7-es cikk a) bekezdését módosító 192/2020-as sürgősségi kormányrendelet összességében alkotmányellenes, közölte február 15-én kiadott sajtóközleményében az Alkotmánybíróság.

A Bíróság pontosítja, hogy e határozat eredményeként csak a 192/2020. számú sürgősségi kormányrendeletben foglaltak kerülnek ki a jogszabály hatóanyagából, míg a COVID-19 világjárvány és hatásainak leküzdését célzó egyes intézkedésekről szóló 55/2020-as törvény, valamint a távmunkát szabályozó 81/2018-as törvény többi jogszabályi szövegrésze érvényben marad.

**

A határozat végleges és általános érvényű.

Az Alkotmánybíróság által kimondott megoldási indoklásban szereplő érvek a határozat tartalmában kerülnek bemutatásra, amely a Románia Hivatalos Közlönyének I. részében jelenik meg.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy