A vetésforgó betartása érdekében a szakemberek repce vagy mustár termesztését ajánlják

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

A burgonyával beültetett területek jelentős csökkenése Hargita megyében megköveteli a vetésforgó alkalmazását. A szakemberek olyan alternatív kultúrák termesztését javasolják, mint a repce, a takarmánynövények vagy a mustár.

A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Török Jenő négy évvel ezelőtt a megyében elsőként mustár termesztésére bíztatta a feleségét. A termést egy közeli mustárgyártó cégnél, illetve a mustár iránt érdeklődő mezőgazdászoknál értékesítették.

„Tudtam, hogy szükség van egy következő növénykultúrát megelőző növényre- a vetésforgóról van szó- és véletlenül megtudtam, hogy van a közelben egy mustárgyár, aki a Baragan-ból, sőt még külföldről is hoz be nyersanyagot. (…) Hosszabb ideig dolgoztam a kutatásban, és megvan bennem a kellő kíváncsiság és bátorság, hogy más növényeket is kipróbáljak”, nyilatkozta a sajtónak Török Jenő, aki még hozzátette: „Térségünkben, mivel hideg vidékről van szó, nem termeszthető akármilyen növény. Meg kell találni az itteni időjárást tűrő növényeket, mert az utóbbi tíz évben lecsökkent burgonyatermesztés miatt nem megfelelő a vetésforgó. Túl gyakoriak a gabonafélék: búza, árpa, tritikálé. Ez nem megfelelő vetésforgó, burgonya kellene, búza, egy másik növény (takarmánynövény, repce, vagy mustár), hogy jobb legyen a vetésforgó. Szükséges a váltakoztatás, mert különben megjelennek a betegségek, a föld kifárad. A viszonylag olcsó vetésforgó lenne a technológia láncszeme”, magyarázta Török Jenő.

A Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint megyénkben az embereknek nincs bátorsága új növényeket kipróbálni, az utóbbi időben az állattenyésztési ágazat megelevenedését követően megnőtt a takarmánynövényekkel beültetett területek száma. megnőtt a fekete ribizlivel beültetett területek száma is, a gyümölcs iránti nagy érdeklődésre, na meg gyógyászati tulajdonságaira való tekintettel.

Török Jenő szerint ezáltal a hetvenes évek egy régi hagyománya elevenedik meg, amikor a megye lakói ribizli szörpöt és ribizli bort ittak tekintve, hogy ez nem egy bortermelő vidék.

AGERPRES

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy