A zöld bizonyítványról a templomba való belépéshez

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A zöld bizonyítvány egy belső meggyőződésből fakadó, nem egy kényszerítő jellegű dokumentum. Ez a dokumentum nem korlátozhatja és nem is válhat a korlátozás eszközévé olyan létfontosságú termékeket vagy szolgáltatásokat kínáló terekbe való bejutás esetén, mint például az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, kórházak vagy templomok esetében” – áll a Patriarchátus csütörtökön küldött felvilágosításában.

A vallási kultuszok „nemcsak szorgalmazták, de be is tartják és tiszteletben tartják az egészségügyi hatóságok által javasolt megelőző intézkedéseket, ezért ügyelnek arra is, hogy tagjaik továbbra is a polgártárs és a felebarát egészségének védelmében való részvétel mérföldkői maradjanak. Ez erkölcsi és lelki kötelességük” – írja a Román Ortodox Egyház (BOR) .

A hívek templomba való bejutását nem lehet korlátozni, mert a Román Ortodox Egyház szerint „létfontosságú termékeket vagy szolgáltatásokat” kínáló tér, akárcsak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak.

A kijelentés azután született, hogy Nicolae-Ionel Ciucă miniszterelnök egyeztetett a romániai vallási kultuszok képviselőivel, az állam és a kultuszok képviselőinek első találkozóján, amelyre egy imahelyen, a Coral Templomban került sor.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a hatóságok vallási vezetőkkel folytatott párbeszéde hidat jelent a közös cselekvési módok megtalálásában az emberek szolgálatában, az állampolgárok egészségének és életének védelmében, különösen a világjárvány jelenlegi nehéz időszakában.

„A kormányzati hatóságok és a civil társadalom, amelyben a vallási kultuszok a stabilitás pillérét jelentik, az emberek javát szolgálják. A kormány támogatja és előmozdítja a vallásszabadságot azzal, hogy az egészségbiztonság és a kölcsönös tisztelet feltételei mellett vallási tevékenységben vesz részt. Az egészségvédelmi intézkedések és a védőoltások alkalmazása biztonságos és hatékony megoldás az állampolgárok egészségének védelmére és a COVID-19 válság leküzdésére. Egységre és összetartásra szólítok fel, és arra buzdítom, hogy csatlakozzanak a kormány azon erőfeszítéseihez, hogy megvédje polgárai egészségét és életét. Az embereknek bizalomra és reményre van szükségük, a vallási kultuszok hozzájárulása pedig elengedhetetlen ebben az időszakban” – mondta Ciucă miniszterelnök.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy az alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartása, amelyek között a vallásszabadság különösen fontos, a romániai demokratikus társadalom alapja.

Nicolae-Ionel Ciucă miniszterelnök azt is elmondta, hogy a kormány szintjén átveszik a vallási kultuszok képviselőinek üzeneteit, javaslatait, beleértve azokat is, amelyek az imahelyek építéséhez és javításához kapcsolódó anyagi támogatásra, valamint a templomi személyzet bérezésére vonatkoznak. „Átvesszük és tanulunk abból az üzenetből, amelyet a vallási kultuszok hoznak az általuk pásztorolt ​​közösségekből, mert ők képviselik Románia polgárainak csaknem 99 százalékát” – mondta a kormányfő.

A romániai vallásfelekezetek képviselőivel tartott találkozón részt vett a kormány részséről Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, a Belügyminisztérium államtitkára, a DSU vezetője Raed Arafat, Valeriu Gheorghiță, a CNCAV elnöke és Victor Opaschi vallásügyi államtitkár.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy