Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az általános munkavállalói nyilvántartáshoz csak 2025-ben férhetnek hozzá a munkavállalók

A Kormány jóváhagyta az online hozzáférési procedúrát az általános munkavállalói nyilvántartás (REGES) adataihoz a munkavállalók és a volt munkavállalók számára, a kivonat elkészítésének és letöltésének módját, valamint a szolgálati idő és/vagy szakképzettség igazolásának feltételeit, amit a Munka Törvénykönyv módosítását érintő 144/2022-es törvény tesz lehetővé.

A szabályozások 2024. december 31-én lépnek hatályba, amikor a kapcsolódó REGES informatikai rendszer is működőképes lesz az Országos Helyreállítási Terv szerint.

A számítógépes rendszer működőképességének időpontjáig a területi munkaügyi felügyelőségek kötelesek a munkavállalók és volt alkalmazottak írásbeli kérelmére az egyéni munkaszerződés alapján végzett tevékenységet tükröző kivonatot kiadni.

A Munkaügyi Főfelügyelőség digitalizálása a hozzáférési eljárások egyszerűsítésével és az elektronikus aláírás használatával olyan rugalmas informatikai rendszer kialakítását célozza, amely megkönnyíti az intézmény által végzett ellenőrzési tevékenységet és biztosítja az ellenőrzés hatékonyságának növelését.

Jelenleg egy olyan, a meglévőnél egyértelműen jobb informatikai rendszerarchitektúra kialakításán folyik a munka, amely kielégíti mindazok igényeit, akik érdeklődnek az adatbázisban található információk hasznosításában: munkavállalók, volt munkavállalók és munkáltatók, hatóságok ill. közintézmények.

Az új REGES informatikai rendszert az Országos Helyreállítási Terv írja elő, a Munkaügyi Felügyelőség a C7 – Digitális átalakítás komponenshez kapcsolódó 6. beruházás – Munka- és szociális védelem digitalizálása című beruházás támogatásának kedvezményezettje.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.