Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR): A dokumentumokra vonatkozó bélyegző önkéntes és nem kötelező

 

A Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) emlékezteti a 2014–2020-as Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR 2020) kedvezményezettjeit és a vissza nem térítendő európai alapok kérelmezőit, hogy a bélyegző alkalmazása a dokumentumokra azok hitelesítése céljából önkéntes, és nem ok a közintézményekhez és hatóságokhoz benyújtott dokumentumok elutasítására.

A magánszemélyek, a magán jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek számára a bélyegző eltávolításának jogalapja a költségvetési-költségvetési intézkedések szabályozásáról, valamint a normatív aktusok módosításáról és kiegészítéséről szóló 17/2015. Kormányrendelet – V cikk, illetve a hatóságok és közintézmények számára a közigazgatási törvényre vonatkozó 57/2019.július 3-i sürgősségi rendelet, 627-es cikk.

Az AFIR az egyik első olyan közintézmény, amely online elektronikus mechanizmusokat vezet be a munkadokumentumok, ebben az esetben az európai forrásokhoz való hozzáféréshez és a PDNR 2020 által finanszírozott beruházási projektek átvételéhez és feldolgozásához. Ez a mechanizmus 2018 óta működik, így az AFIR kedvezményezettek számára a dokumentumok bélyegzésének kötelezettségének megszüntetése csak az egyik olyan intézkedés, amely egyszerűsíti az európai forrásokhoz való hozzáférés folyamatát.

Az AFIR olyan intézményi kapacitással is rendelkezik, hogy alkalmazza a 38/2020 március 30-i Sürgősségi Rendelet előírásait az elektronikus dokumentumok használatára vonatkozóan a helyi hatóságok és közintézmények szintjén, anélkül, hogy a PNDR 2020 kedvezményezettjei kötelesek lennének megváltoztatni az intézménnyel való munka és kommunikáció módját.

Ebben az értelemben aláhúzzuk, hogy a PNDR 2020 kedvezményezettjei számára az elektronikus aláírás használata kötelező a szerződéskötés szakaszától az utolsó fizetési részletig, 2018 augusztusától kezdődően.

Az online pályázatok megnyitása óta az AFIR azt javasolta, hogy minden pályázó használja az elektronikus aláírást a papírfogyasztás csökkentése és a dokumentum-feldolgozás néhány közbeeső lépésének kiküszöbölése érdekében. A jelenlegi helyzetben az elektronikus aláírások használata létfontosságú, annál is inkább, hogy a dokumentumok jogi ereje megvan mind intézményi képviseletként, mind magánaláírás alatt.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük