Alacsonyabb áraik miatt kedvelik a román fuvarozókat. A magyarok a „veszélyes árversenytől” félnek

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Revista Intermodal & Logistics

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozók Ipartestülete július 9-én rendkívüli konzultációt indított a belső piac védelméről az illetékes hatóságok bevonásával, mivel a Szövetség véleménye szerint veszélyes verseny alakult ki a közúti szállítás áraira nézve. A magyarországi exportáruk körülbelül egyharmadát alacsonyabb áron szállítják a román fuvarozók – nyilatkozta a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozók Ipartestülete- NiT Hungary, az MTI magyar hírügynökségnek küldött közleményében.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozók Ipartestülete- NiT Hungary- közlemény szerint a tavalyi év végén a román teherautó sofőrök hajlandók voltak alacsonyabb árakon szállítani, gyakran felvállalva szabálytalanságok sorozatát, így kiszorítva a hazai vállalatokat a magyar piacról, és az árverseny tovább erősödött a koronavírus járvány idején.

Például, az Ipartestület bejelentette, hogy ponyvás szállítás esetén a magyar fuvarozók 0,85–0,9 eurót számolnak kilométerenként, míg a román társaságok olcsóbban, valószínűleg 0,5–0,75 eurót számítanak fel egy kilométerért.

Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára nyilatkozatában kijelentette, hogy eddig nem találtak olyan különbséget a külső és a belföldi szállítmányozási tarifák elemeiben, amelyek a szállítási árak ilyen különbségéhez vezethetnek. Feltételezzük, hogy a román társaságokban számos szabálytalanság van, amelyeket a hatósági ellenőrzések során nem észlelnek, és így a létezésért küzdő magyar társaságok heves versenybe kerülnek, így gyakran az árut kénytelenek a valós ár alatt szállítani.

A közlemény rávilágít arra a tényre is, hogy a román fuvarozókat általában multinacionális társaságok és hajózási társaságok választják, annak ellenére, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (MIT) korábban ajánlást adott ki a koronavírus járvány utáni gazdasági következmények csökkentésére. Ezen ajánlás szerint, és tekintettel a magyar közúti szállítási ágazat rendkívüli kihívásaira, különösen fontos, hogy a vállalkozások, amelyek ezt megtehetik, válasszanak egy magyar szállítótársaságot az áruk szállításához.

A NiT Hungary partnercégeinek jelzései alapján azonban nem tapasztalható változás, sok vállalat továbbra is román, lengyel, bolgár és litván fuvarozót választ a magyarországi szállítók helyett. Az Ipartestület szerint a magyar hatóságok által végzett állandó és következetes ellenőrzések, valamint az elektronikus szállítási lapok (CMR) bevezetése javíthatnák a helyzetet – mondta a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozók Ipartestülete- NiT Hungary nyilatkozata.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy