Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere: “(…) ezeket a közösségeket arra bíztatták, hogy minél több gyermek szülessen”

Egy újabb polgármester romákkal kapcsolatos kisiklása. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester: „(…) ezeket a közösségeket arra bíztatták, hogy minél több gyermek szülessen”.

A helyi rádióban hétfőn sugárzott interjúban Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester arra a kérdésre, hogy a romák szemetes konténerekben guberálnak, és ezzel kellemetlenségeket okoznak a lakosoknak, azt mondta: “Valóban, ez egy probléma, ez a kérdés a neveléshez is kapcsolódik – mit csinálunk például az Őrkő negyeddel (Sepsiszentgyörgy szélén fekvő, főként romák által lakott környék – a szerk.), stb. Ez egyáltalán nem egyszerű probléma, főleg, hogy az elmúlt 30 évben a központi hatóságok arra biztatták ezeket a közösségeket, hogy minél több gyermek szülessen. Ez a valóság.”

Tehát a román állam a hibás, nem abban, hogy egyes helyeken nem sikerül a romák társadalmi integrálása, hanem abban, hogy szaporodásra ösztönzi őket, mintha ezeknek az embereknek korlátozni kellen ezt a jogát.

Sajnos nem először fordul elő, hogy egy polgármester ilyen, teljesen elítélendő hozzáállást tanúsít saját helységének lakói iránt.

Tavaly Dorin Florea marosvásárhelyi volt polgármester nyilatkozatai óriási botrányt váltottak ki, amikor közösségi oldalának egyik bejegyzésében azt mondta, hogy egy kritériumcsomagot javasol minden olyan pár számára, aki szeretne gyerekeket, egyértelműen utalva a roma kisebbségre: „Javaslom a társadalmi felmérés kötelező bevezetését azoknak a pároknak, akik gyermeket szeretnének vállalni, amely felmérés figyelembe veszi a következőket: munkahely és stabil otthon igazolása; elfogadható pénzügyi helyzet; törvény által meghatározott minimális iskolai végzettség; az a minimális életkor, amikor a felnőtt szülővé válhat ”. A HotNews.ro megkeresésére a következőket magyarázta: „Nekem (a Marosvásárhelyen- szerk. megj.) van az országban a legtöbb cigány (…) A cigányok Románia súlyos problémája, és úgy teszünk, mintha nem látnánk? (…) Amióta Cuza felszabadította őket, ugyanazok maradtak ”.

Kolozsvár az a hely, ahol egy roma közösséget egy hulladéklerakóban levő gettóban tartanak. A helyi média és a helyi újságírók vizsgálata szerint a romákat 2010-ben erőszakosan kilakoltatta a városháza. 2014-ben tett nyilatkozatában Emil Boc kijelentette, hogy ebben az esetben nem kényszerített kilakoltatásról van szó, és hogy “a városháza helyesen cselekedett 2010-ben, és még mindig javítani kíván a Pataréten élő romák helyzetén”.

Nagybányán Cătălin Cherecheș polgármester híressé vált, miután olyan falat épített, amely távol tartja a romákat a város többi polgárától. Azzal vádolták, hogy a falat azért építtette, hogy elrejtse a nyomort, amelyben a romák ott élnek. Nagybánya polgármesterét az Országos Diszkrimináció Elleni Tanács (CNCD) 6000 lejjel megbírságolta, a Legfelsőbb Semmítő és Ítélőszék a CNCD határozatának fenntartása mellett döntött, amely szerint a fal felállítása “diszkriminációs tettnek minősül”.

Igaz, hogy az ország számos helységében a roma közösségek kihívást jelentenek a helyi hatóságok számára, akik folyamatosan küzdenek annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak társadalmi integrációjukra, de ez semmilyen módon nem indokolja a helyi választott tisztviselők ilyetén „elszólásait”.

Most meg kell várni, hogy az illetékes hatóságok, jelen esetben az Országos Diszkrimináció Elleni Tanács ugyanolyan gyorsasággal tesz-e hivatalból feljelentést a Kovászna megyei elöljáró ellen, mint más esetekben.

D.E.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.