Átadásra került az európai alapokból felújított csíkszeredai buszpályaudvar

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az elmúlt két év során széleskörű felújításon átesett csíkszeredai buszpályaudvart hétfőn, május 13-án adták át.

Hétfő reggel 6:10-kor kigördült az első városi autóbusz a felújított csíkszeredai buszpályaudvarról. Hat kocsiállásról a városi buszok közlekednek, további nyolc peronról pedig a környező községeket kiszolgáló, illetve a távolsági (megyei és nemzetközi) járatok indulnak.

„A buszpályaudvarunk végre a civilizált közlekedéshez méltó környezetben fogadja az utazóközönséget. A következő évtizedekben is meghatározza a helyi és a távolsági közlekedést, összekötve Csíkszeredát a térséggel, a megyével, az országgal és Európával. Remélem, hogy megfelelő járatsűrűséggel a két éve ingyenesen utazó gyermekek mellett a felnőttek is egyre nagyobb számban veszik igénybe”- mondta Korodi Attila polgármester.

„A felszín alatti közműrendszerek megújultak, a klímaváltozási elvárásoknak megfelelően aszfalt helyett betonnal burkoltuk a közlekedőfelületeket, az épületet kívül és belül is teljesen felújítottuk, napelemrendszert telepítettünk a tetőre, felszereltünk 18 biztonsági kamerát (és a hálózatot bővíteni fogjuk). Ez Csíkszereda első ún. corten-lemez burkolattal ellátott épülete, a mosdója egyben közvécéként is üzemel, és a szükséges szerződéses feltételek teljesítése után kerékpár-kölcsönző rendszer is elérhető lesz – ez szintén újdonság Csíkszeredában. A zöldövezetekbe 50 fát ültettünk. Később büfé is helyet kap a pályaudvaron”- mondta Bors Béla alpolgármester. Hozzátette: nemsokára a szomszédos Villanytelep utca új aszfaltburkolatot nyer, és járdát is kialakítanak a pályaudvar kerítése mentén.

A 14 peron mindegyikénél egy-egy képernyő jelzi az adott kocsiállás következő járata indulásának időpontját, illetve a napi menetrendet is. Néhány további képernyő a pályaudvar teljes menetrendjéről nyújt tájékoztatást.

„A vonatállomással szembeni korábbi végállomásról átköltözött a jegypénztárunk és a buszparkunk is a pályaudvarra. Egyelőre a buszok a régi végállomást is érintik, később azonban módosul majd a menetrendünk” – közölte Demény Attila, a pályaudvart működtető Csíki Trans Kft. ügyvezető igazgatója.

A pályaudvar épületében működik a fizetéses parkolási rendszer ügyfélszolgálata is.

A csíkszeredai buszpályaudvar újjáépítése a Regionális Operatív Programon keresztül valósult meg, a beruházás 16 millió lejre rúg, amelyből 8,2 millió lej európai alap.

fotó: Benedek Csaba/ információ: Csíkszereda Városháza sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy