Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Megkezdődtek a Szent Anna-tó vízminőségének javítására irányuló tevékenységek

A Csomád-Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulással szerződést kötött szakértők megkezdték a Szent Anna tó vízminőségének javítását célzó munkák előkészítését. Helyszíni látogatás során, 2020. november 12-én a megyei tanácsosokat a helyszínen tájékoztatták ezekről a tevékenységekről. Ezzel egyidejűleg vízmintákat vettek és számos elemzést végeztek a vízminőség becsléséhez.

A tó vízminőségének romlása az elmúlt években felgyorsult, ezért a szakértők szerint sürgős beavatkozás szükséges annak biztosítására, hogy a folyamat ne legyen visszafordíthatatlan.

Szakértők bevonásával Hargita Megye Tanácsa részt vesz ebben a tevékenységben, a Csomád-Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás tagjaként.

„Egy sor fontos tevékenység zajlik a tó védelmének érdekében, kutató biológusok és csapataik dolgoznak a vízminőség felmérésén, a haltalanítási munkálatok előkészítésén, és egy meteorológiai állomás felszerelését is tervezzük. Ez egy közös munka a lázárfalvi közbirtokossággal és különböző természetvédelmi szakmai szervezetekkel. Olyan fenntartható fejlesztések valósíthatóak itt meg, amelyek a vendéglátás támpontjai lehetnek, de ehhez fontos a tó vízminőségének megőrzése, az ökológiai egyensúly fenntartása. A térség és a megye együtt kell dolgozzon annak érdekében, hogy ezt az egyedi, különleges értékünket meg tudjuk őrizni, és tovább tudjuk adni gyermekeinknek, unokáinknak” – nyilatkozta az ügy kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint hozzátette, az új megyei tanács is egyetértésben kell végezze a munkát a Szent Anna-tó ügyében.

Jelenleg a szerződés két olyan tanulmányt tartalmaz, amelyek határideje ez év vége. Az egyik a Szent Anna-tó jelenlegi ökológiai állapotának értékelésére utal, Dr. Máthé István biológus és egyetemi docens irányításával, a második tanulmány pedig a halak eltávolításának tudományos módszerének kidolgozására utal, melynek felelőse Imecs István halbiológus.

A meteorológiai állomás beszerzése is folyamatban van, e tekintetben konzultálnak a kutatókkal a minimumkövetelményekről, és elindul a pályázati eljárás.

A helyszíni terepmunkával egybekötött bemutató során a kutatók ismertették a tevékenységeiket. Dr. Máthé István és kollégái a helyszínen bemutatták a mintavétel folyamatát, a mérőműszerek egész arzenálját felsorakoztatva.

„Előtanulmányokat, méréseket végzünk a tónál, vizsgáljuk az algapopuláció összetételét, mérjük a víz sótartalmát, savasságát, illetve mintákat veszünk további laboratóriumi vizsgálatokhoz. Egy élő tóról beszélünk, amelyben dinamikus változások figyelhetőek meg”, ismertette dr. Máthé István, kutató és egyetemi docens. Az általa vezetett munka eredményeként az elmúlt évek során felgyűlt adatok alapján készül el a tó vízminőségére vonatkozó hiánypótló összegző tanulmány, amely kiindulópontként szolgál majd a jövőbeni beavatkozásokhoz.

A tervezett beavatkozások közül az egyik legfontosabb a tóban megjelent és elszaporodott invazív halfaj, az ezüstkárász populációjának csökkentése. Ennek módszertanát Imecs István halbiológus dolgozza ki, és jövő évtől kezdődhetnek el a konkrét munkálatok a Lázárfalvi Közbirtokosság és Pro Szent Anna Egyesület közreműködésével.

„Az utóbbi években megjelent és mára már túlzott mértékben elszaporodott az ezüstkárász a tóban, amely kiszorítja az őshonos fajokat. Fontos lenne csökkenteni a populáció méretét, mivel egy olyan halfajról beszélünk, amely a legrosszabb körülmények között is megél. Célunk, hogy egy alacsonyabb szinten tartsuk a kárászpopulációt” – hangsúlyozta Imecs István halbiológus. A szakember a helyszínen be is mutatta azt a varsának nevezett hagyományos halászati eszközt, amellyel a halak eltávolítása biztonságos körülmények között megvalósítható.

Amint a bemutató során kiderült, a tó érzékeny ökológiai egyensúlyának fenntartása érdekében nagyon fontos a megfelelő módszerek alkalmazása, a módszertanok körültekintő kidolgozása, hiszen világszinten nincsen ehhez hasonló példa, amiből ki lehetne indulni.

Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület vezetője elmondta, Közép–Kelet Európának egyetlen krátertava a Szent Anna-tó, ehhez hasonló természeti látványosság nincs a közelben. Ezért fontos, hogy a turisták tisztelettel, alázattal legyenek a természet iránt és felelősen viselkedjenek látogatásaik során.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.