Az AFIR közzétette az európai alapokhoz való hozzáférés feltételeit az állattenyésztési és feldolgozóipari beruházásokhoz

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az állattenyésztési ágazatban, valamint a mezőgazdasági és gyümölcsfeldolgozó üzemekben megvalósuló beruházások finanszírozási kérelmeinek fogadására irányuló ülésszak elindítása érdekében a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség 2023. december 4-én közzétette a DR-20 és DR-22 beruházások pályázói útmutatójának végleges változatát. Mindkét beavatkozást a Közös Agrárpolitika 2023–2027 közötti stratégiai terve (PS PAC 2027) finanszírozza.

Az állattenyésztési ágazati beruházásokra a DR-20-on keresztül elnyerhető európai források maximális összege 2 000 000 euró/projekt, a kizárólag mezőgazdasági gépek és berendezések egyszerű beszerzését szolgáló beruházások esetén az állami támogatás maximális összege 300.000 euró/projekt. Az elszámolható költségekhez kapcsolódó, vissza nem térítendő állami támogatás projektenként legfeljebb az elszámolható költségek 65%-a.

A DR-20 beavatkozáson keresztül támogatható beruházások között megemlítjük az állatmenhelyek létesítését, bővítését, korszerűsítését, a gazdaság mezőgazdasági gépekkel, mezőgazdasági tevékenységre szakosodott pótkocsikkal és félpótkocsikkal való felszerelését, valamint a takarmányalap biztosításához szükséges mezőgazdasági gépek beszerzését. Támogathatók a kondicionáló és tároló egységek létesítését, bővítését, korszerűsítését szolgáló beruházások, a szaporodáshoz szükséges beruházások, a marketing komponens gazdaságszintű kialakítása vagy fejlesztése is – ideértve a mezőgazdasági termékeket a tanya kapujában vagy élelmiszer-utánfutókból történő értékesítését.

A DR-22 beavatkozás részeként a támogatás összege maximum 10 000 000 euró/projekt a zöldség-gyümölcs ágazatok, a malomipari, az olaj- és a kombinált takarmány feldolgozó egységek létesítésére. Szintén a DR-22-en keresztül legfeljebb 7 000 000 euró/projekt nyerhető el a korábban említettektől eltérő induló beruházásokhoz, és maximum 3 000 000 euró/projekt korszerűsítési beruházásokhoz.

A DR-22 beavatkozás révén kondicionáló, tároló és feldolgozó egységek építésébe, felszerelésébe, belső infrastruktúrába és közművekbe történő beruházások, valamint a higiéniai feltételek betartásának és a technológiai áramlás biztosításának költségei, az előállított termékek marketinggel kapcsolatos kiadások (címkézésre szolgáló berendezés, termékcsomagolás), termékértékesítéssel kapcsolatos kiadások stb.

A 2023-2027 PS vidékfejlesztési beavatkozásokkal kapcsolatos projektek kiválasztási folyamatának megszervezéséről és működéséről, valamint a fellebbezések ellenőrzéséről és elbírálásáról szóló rendelet értelmében a támogatási kérelmek benyújtására szolgáló ülés a honlapon való közzétételt követő 15 naptári napon belül kezdődik az AFIR Pályázati Útmutató honlapján.

A finanszírozási kérelem benyújtásához szükséges dokumentáció elkészítéséhez minden érdeklődő rendelkezésére áll a www.afir.ro  oldalon a Pályázati Útmutató és a kapcsolódó DR-20 és DR-22 mellékletek.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy