Az AFIR közzétette az INVESTALIM-on keresztül elérhető forrásokhoz való hozzáférés feltételeit

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség közzétette az INVESTALIM Nemzeti Élelmiszeripari Fejlesztési és Támogatási Program keretében a feldolgozók számára elérhető forrásokhoz való hozzáférés feltételeit.

A Pályázati útmutató és mellékletei megtalálhatók az Ügynökség hivatalos honlapján  www.afir.ro, az állami támogatási programmal foglalkozó oldalon – az oldal közvetlen eléréséhez kattintson ide. E dokumentumok alapján a potenciális kedvezményezettek megkezdhetik az INVESTALIM-alapokhoz való hozzáféréshez szükséges dokumentáció elkészítését.

A támogatás jóváhagyására irányuló kérelmeket a lehetséges kedvezményezettek 2023. október 27-én 08:30-tól nyújthatják be.

Az élelmiszeripar fejlesztésére és támogatására irányuló INVESTALIM nemzeti program a 2023-2026 közötti időszakban az INVESTALIM állami támogatási programon keresztül valósul meg, amelynek teljes költségvetése 590 millió euró, amelyet az állami költségvetésből biztosítanak. A beruházási projektek finanszírozására szánt éves előirányzott összeg körülbelül 147,5 millió euró.

Az ilyen típusú támogatásra jogosultak lehetnek a kereskedelmi társaságokról szóló, módosított, újra kiadott 31/1990. sz. törvény alapján létrehozott induló vagy működő vállalkozások, mind a kkv-k, mind a nagyvállalatok.

A vissza nem térítendő támogatás intenzitása 30-70% között mozog, és a támogatás mértéke, amelyet egy vállalkozás kaphat, összesen legfeljebb 57 750 000 euró lehet.

Az INVESTALIM állami támogatási program keretében a következő tevékenységek támogathatók: húsfeldolgozás és tartósítás, húskészítmények gyártása, halak, kagylók és puhatestűek feldolgozása és tartósítása, burgonya feldolgozása és tartósítása, gyümölcs- és zöldséglevek gyártása, gyümölcs- és zöldségfélék feldolgozása és tartósítása, olajok és zsírok gyártása, tejtermékek és sajtok gyártása, pékáruk, kenyér, sütemények és friss péksütemények gyártása, cukorgyártás.

Az agrár-élelmiszeripari termékek feldolgozását a KAP 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó stratégiai terve keretében a DR 22 – A mezőgazdasági és gyümölcstermékek csomagolására, tárolására és feldolgozására irányuló beruházások című beavatkozás keretében is támogatják, ahol a pénzügyi előirányzat 210 300 000 EUR. Egy beruházási projekt maximális értéke a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, valamint a malomipari, olaj- és vegyes takarmányipari feldolgozóegységek létrehozása esetén 10 000 000 euróig, feldolgozóegységek létrehozása esetén 7 000 000 euróig, korszerűsítés esetén pedig 3 000 000 euróig/projekt terjedhet. A támogatás intenzitása e beavatkozás esetében 65%.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy