Az első karácsonyfa Romániában és az első újévi bálok

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az Európában mintegy 500 éves karácsonyfa hagyományát I. Károly király hozta el Romániába, több mint 150 évvel ezelőtt. Sok nemes ekkor vette át a szokást. Ahogy mindazok is, akik abban a kiváltságban részesültek, hogy más országokba utazhattak, ahol megfigyelhették ezt a szokást. Így a karácsonyfa először a gazdag családok körében vált hagyománnyá. Idővel minden társadalmi osztály átvette, és a közterületre is bekerült.

De milyen messzire tehetjük vissza az időben a fadíszítés hagyományának kezdetét? Tudjuk, hogy a karácsonyfáról szóló első okirati tanúsítvány az észtországi Tallinnban (1441-ben) és a lettországi Rigában (1510-ben) jelenik meg. Később a hagyomány más népek kultúrájába is bekerült. Riga piacterén van egy tábla, amelyen az „Első újévi fa Rigában 1510-ben” felirat olvasható.

1605-ben állították fel az első karácsonyfát közterületen: a strasbourgi piactéren, amelyet piros almával díszítettek. Régen az volt a szokás, hogy a karácsonyfát a mennyezetről lefelé lógatták, mint egy csillárt.

1866-ban a bukaresti Calea Victoriei-en található királyi palotában feldíszítették Románia első karácsonyfáját. A fa díszítésének szokása tehát a nemesség szokása volt. A fát gyümölccsel, édességgel, papírdíszekkel és esetleg német gyártmányú ezüst angyalhajjal díszítették. Sőt, a 16. század közepén Németországban megjelentek az első ajándékok és karácsonyfadíszek árusítására szakosodott vásárok.

Az addig világításra használt gyertyák alternatívájaként Edward Johnson, Thomas Edison munkatársa 1882-ben feltalálja az első színes izzós installációt, amellyel a fáját díszíti, felkeltve ezzel a New York-i közösség figyelmét.

Az Újévi bál

Szintén Károly király uralkodása alatt az év első bálja szilveszterkor kezdődik. Erre a bálra a király mindig meghívta az udvar szolgáit és beszállítóit.

A január 1-jei bálon azonban csak a kormány tagjai, a külföldi államok képviselői és a helyőrség tisztjei vettek részt, a protokoll a berlini palotához hasonló volt. A fő tevékenység a tánc és a kártyajáték volt. A király megvendégelte a fontos vendégeket, a királyné pedig feleségeikkel és lányaikkal társalgott.

Néhány érdekesség a karácsonyról

A világ első karácsonyi képeslapját állítólag 1846-ban Londonban nyomtatták, a Mikulás híres piros öltönyét pedig Thomas Nast karikaturista készítette 1860-ban.

Kanadában van egy hivatalos Mikulás cím, ahová a gyerekek küldik a leveleiket. A cím hivatalosan 1983-ban jelent meg, miután egymás után több ezer Mikulásnak címzett levél érkezett a helyi postára, a hivatal dolgozói pedig megtanultak a Mikulás nevében válaszolni, a kicsik legnagyobb örömére.

A 19. században jelentek meg a pálcika alakú, fehér és piros nyalókák, az ötlet egy Indiana állambeli (USA) cukrászmestertől származik.

1930 óta terjed a nagyméretű, díszített és közterületen elhelyezett fenyők szokása.

A New York-i Rockefeller Centerben karácsonyfát először 1931-ben díszítettek, és általában körülbelül 30 méter magas. Napjainkban a New York központjában álló fát több mint 30 000 égő és egy Swarovski csillag díszíti.

Finnországban és Svédországban a karácsony előtti 12 nap a béke és az igazságosság napja. Emiatt az ebben az időszakban elkövetett bűncselekményeket szigorúbban büntetik, mint az év többi részében elkövetteteket.

Cosmina Marcela OLTEAN

(források – radioromaniacultural.ro, timval.md)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy