Az érettségi vizsga írásbeli dolgozatainak ország szinten történő digitalizált kiértékelése

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A 2023 augusztus-szeptemberi érettségi vizsgaidőszakban, amelynek írásbeli vizsgái augusztus 16-án, szerdán kezdődnek, az oktatási minisztérium általánossá teszi a jelöltek dolgozatainak digitális értékelését.

Az országos érettségi vizsga 2022. június-júliusi és 2023. június-júliusi szakaszaiban, illetve a 8. osztályosok esetében az országos képességfelmérő írásbeli dolgozatok digitális értékelését Călărași és Dâmbovița megyében kísérleti jelleggel alkalmazták.

A digitalizált értékelés általánossá tételére vonatkozó döntés a kísérleti projektek során megerősített előnyökön alapul, amelyek közül a következőket említjük:

  • A dolgozatok egyik megyéből a másikba történő szállítási költségeinek megszűnése;
  • a bürokrácia kiküszöbölése (az egyes értékelőlapok és a végleges értékelőlapok is automatikusan elkészülnek, amint az értékelés befejeződött);
  • az értékelésre fordított munkaidő csökkentése;
  • azon dolgozatok automatikus és véletlenszerű továbbítása két másik értékelőhöz, amelyek esetében a két első értékelő által adott pontszámok közötti különbség több mint egy pont;
  • az emberi hiba kockázatának csökkentése a következőkben: a végső jegy kiszámítása, a pontozási skálán szereplő jegyektől eltérő jegyek adása, a dolgozaton szereplő jegyek bevitele a számítógépbe az eredmények megjelenítéséhez;
  • a vizsgaeredmények komplex elemzésének lehetősége tételenként, tanulókategóriánként vagy iskolánként, annak érdekében, hogy az értékelési eredményeket a tanulók javára lehessen felhasználni.

A digitalizált értékeléshez az egyes vizsgaközpontokban kiosztott és telepített szkennereket használják. A dolgozatokat az írásbeli vizsga végén a vizsgateremben a jelölt jelenlétében szkennelik be, és a tanársegédek feltöltik az értékelő platformra. A papírokat a feltöltéskor automatikusan beolvassák, és a jelölteknek/asszisztens tanároknak nem kell beolvasniuk azokat. Ezt követően a dolgozatokat a platformon keresztül automatikusan és véletlenszerűen osztják ki két értékelőhöz, akik a jelölt lakóhelyétől eltérő megyében tartózkodnak.

Ebben az időszakban befejeződtek a digitalizált értékelési folyamat előkészítésének lépései, és a platformon az egyes felhasználói szerepkörökre vonatkozó iránymutatásokat kidolgozták és benyújtották.

Hangsúlyozzuk, hogy a digitalizált értékelési folyamat nem jár az írásbeli érettségi vizsgák értékelési kritériumainak/pontszámainak és tantárgytípusainak megváltoztatásával.

Az Oktatási Minisztérium a technológiát a román oktatási rendszer sajátos folyamatainak javítására használja fel.

„Minden országos vizsga értékelését digitalizálni szeretnénk, legyen szó érettségiről, képességfelmérőről, szakmai versenyvizsgáról vagy záróvizsgáról. Ez nemcsak szükséges előrelépés, mert egyszerűsíti a vizsgák szervezésének logisztikáját, hanem a technológiai fejlődéssel összefüggésben természetes is” – mondta Ligia Deca oktatási miniszter.

Több mint 33 900 jelentkező regisztrált az országos érettségi vizsgára a 2023. augusztus-szeptemberi időszakban, amely az első olyan időszak, amelyben az írásbeli dolgozatok digitális értékelése általánossá válik.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy