Az EU vidékfejlesztésének fokozott és megfelelő pénzügyi támogatása

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Borboly Csaba előadó Brüsszelben megbeszélést folytatott az Európai Unió Tanácsának spanyol elnökségi küldöttségével

Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét a Régiók Európai Bizottsága (RB) jelölte ki raportőrnek, hogy véleményt készítsen a kulturális politikák előmozdításáról a vidéki térségekben a fejlesztési és területi kohéziós stratégiák, valamint az Agenda 2030 keretében.

Szeptember 19-én kétoldalú megbeszélésre került sor az Európai Unió Tanácsának 2023 végéig soros elnökségét betöltő spanyol delegációval, amely számára a vidéki területek fejlesztése prioritást élvez, és amelynek során ötleteket és megoldásokat fogalmaztak meg a vidéki környezet fokozott és megfelelő támogatásának biztosítása érdekében.

„A vidéki térségek gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődésének prioritást kell élveznie, hiszen a kulturális sokszínűség és kreativitás erősítése hozzájárul az életminőség javításához és a társadalmi kohézió erősítéséhez” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az Európai Unió Tanácsa spanyol elnökségének képviselői üdvözlik a vidéki területek kulturális és kreatív értékeire összpontosító, a vidéki kulturális identitás erősítését célzó Vidéki Európa Európai Évének ötletét. Hangsúlyozták továbbá, hogy a vidéki területek kulturális sokszínűségét védeni és előmozdítani kell, támogatva az innovációt és a kortárs kultúra fejlődését, központi szerepet szánva a művészeknek. Emellett a vidéki és városi párbeszédet és a fiatal művészekkel való együttműködést is ösztönzik, hogy a szakmai hálózatok fejlesztése révén javítsák a vidéki területek életminőségét és szakmai ökoszisztémáját.

A véleménytervezet itt olvasható: https://hargitamegye.ro/nemzetkozi-tevekenysegek/.

A véleménytervezet célja, hogy európai uniós szintű szakpolitikákat dolgozzon ki a vidéki területek gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődésének előmozdítására a kulturális sokszínűség és a kreativitás kihasználásával, hogy az emberek a kulturális tevékenységek révén munkahelyeket teremthessenek.

A véleménytervezetről a SEDEC október 2-i ülésén, majd az RB 2023. november 29-30-i plenáris ülésén szavaznak.

„Nagyon fontos megjegyezni, hogy az Európai Unió mindig előre tervez. Ahhoz, hogy 2028-ban valóban meglegyenek a források, már most fel kell készülnünk, és nem szabad hagynunk, hogy mások döntsék el, mi a fontos számunkra. Figyelembe kell vennünk a vidéki területeinkben rejlő lehetőségeket, a kultúrára, a hagyományokra és az értékekre építve. Ez a vélemény hozzájárul a vidék mélyreható átalakulásához” – mondta Borboly Csaba.

A vélemények és tapasztalatok összegyűjtése érdekében, amelyek segíthetnek tisztázni a vidékfejlesztésre, a kulturális örökség megőrzésére és a fenntartható gyakorlatok előmozdítására irányuló politikák hatását, különös tekintettel a biológiai sokféleség és a kultúra kölcsönhatását elősegítő biokulturális területekre, kidolgoztak egy kérdőívet, amelyet szeptember 30-ig lehet kitölteni és itt érhető el: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdQ7aDZfsOAqx…/viewform.

További részletek Borboly Csaba munkájáról a Régiók Európai Bizottságában itt találhatók: www.borbolycsaba.ro.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy