Az INSOMAR felmérése szerint az AUR nagyon közel van a PSD-hez az európai parlamenti választásokon

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az INSOMAR (Országos Közvélemény-kutató és Marketing Intézet) által 2024. január 12-én közzétett felmérés (katt ide)

1050 fős romániai mintán készült. A hibahatár becsült értéke 3,1%, a minta érvényesítése pedig a legfrissebb INS adatokon alapult.

A PSD, az AUR és a PNL a legfőbb politikai erőkként emelkednek ki, ami rávilágít az e pártok között a választói támogatásért folyó éles versenyre. A kisebb pártok, mint az USR, az SOS és mások jelenléte érdekes sokszínűséget mutat a politikai palettán, ami arra utal, hogy a választók hajlandóak alternatív lehetőségeket keresni.

Így az INSOMAR eredményei azt mutatják, hogy az európai parlamenti választásokon a szavazók által preferált első három párt a PSD 25%-kal, amelyet szorosan követ az AUR 22%-kal. A harmadik helyen a PNL áll 21%-kal.

FOTO: INSOMAR

Egyes elemzők szerint a PSD és az AUR közötti kis különbség annak köszönhető, hogy a legutóbbi tüntetések nyomán megnőtt a közvélemény bizalma George Simion pártja iránt.

Emellett Diana Sosoaca pártja, az SOS Románia, intenzív közösségi médiajelenléte ellenére sem tűnik úgy, hogy közvetlenül vagy közvetve hasznot húzna a tüntetők és a jelenlegi kormány közötti feszültségből. Az INSOMAR felmérése szerint az SOS mindössze 3%-on áll az RMDSZ mellett. Az USR sem áll túl jól, a közvélemény-kutatások szerint mindössze 9%-ra zuhant.

Az INSOMAR szerint a tanulmány célja, hogy a 2024-re tervezett európai parlamenti, helyi, országgyűlési és elnökválasztásokkal összefüggésben mélyrehatóan megértse a választók felfogását, hozzáállását és elvárásait. A felmérés eredményei betekintést nyújtanak a román állampolgárok választásokkal és az ország politikai irányvonalával kapcsolatos felfogásába és elvárásaiba.

A válaszadók többsége fontosnak tartja az európai választásokat a romániai életük szempontjából, ami arra utal, hogy az ország tudatában van az európai politikával való összefonódásának. A szocialisták és a szuverenisták megítélése a legmagasabb, míg a szélsőbaloldal és a liberálisok megítélése alacsonyabb.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy