Az RMDSZ átadta az Erdélyi Magyar Kortárs Díjakat

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Az RMDSZ hetedik egymást követő évben adott Erdélyi Magyar Kortárs Díjat, idén először magyar nyelvről románra történt műfordításért.

A Szövetség évente jutalmazza a magyar kultúra napján azokat a kulturális személyiségeket, akik fontos szerepet játszanak az erdélyi magyar kultúra átadásában és népszerűsítésében. Az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában – idénre is kiterjesztett – programsorozat részeként, a román-magyar párbeszéd jegyében az RMDSZ egy olyan műfordító munkáját is elismeri, aki a transzilvanizmusra és a kultúrák kölcsönös előmozdítására összpontosít. Ez a személy Marius Tabacu, a kolozsvári Transilvania Filharmónia vezérigazgatója.

„Ennél a díjnál egy kis magyarázattal tartozom Önöknek. Először is azt kellet eldöntenünk, hogy magyar nyelvből románba vagy más nyelvbe fordított művet díjazunk, vagy fordítva. Úgy döntöttünk, hogy első alkalommal olyan fordítónak mondunk ezzel a díjjal köszönetet, aki magyar, erdélyi magyar irodalmat fordított román nyelvre, ezáltal is építve azt a bizonyos hidat, amelyen jó lenne, ha minél többen járnánk. Azért esett Marius Tabacura a választásunk, mert Bánffy Miklós Erdély-trilógiáját ültette át román nyelvre. A könyv megjelenése halasztást halasztás után szenvedett el- ennek okairól itt nem kívánok beszélni-, mégis abban reménykedem, hogy ezzel a döntésünkkel, és a döntés üzenetével talán segíteni tudjuk, hogy mielőbb román nyelven is olvasható legyen az immár lefordított Bánffy-trilógia”, mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A rendezvényen Marius Tabacu műfordítót magyarul Kósa András László, a bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója, románul pedig Lucian Năstasă-Kovács román történész méltatta.

Marius Tabacu díja mellett további három díjátadására is sor került-irodalom, képzőművészet és előadóművészet kategóriákban, olyan kulturális személyiségeknek, akik az elmúlt évi tevékenységükkel hozzájárultak az erdélyi magyar kultúra gazdagításához: Zágoni Balázst tavaly megjelent, A Gömb című regényéért, Köteles Róbert Pál festőművészt alkotásaiért, és Hatházi Andrást száznál is több színpadi és filmszerepéért.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy