Az új eDAC alkalmazás – mit jelent és hogyan fogják használni a csendőrök

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A román állampolgároknak kínált közszolgáltatások egyszerűsítésére és digitalizálására irányuló erőfeszítések részeként 2024. március 31-től új digitális személyazonossági okmány-hitelesítési rendszert vezettek be. Ez a modern eszköz lehetővé teszi a közrend és a közbiztonság valamennyi operatív struktúrájának, így a csendőrség számára is, hogy operatív tevékenységeik során gyors, biztonságos és hatékony ellenőrzéseket végezzenek, szigorúan betartva a személyes adatok feldolgozására vonatkozó valamennyi európai rendelkezést. Ez a technológiai fejlesztés Románia légi és tengeri határokkal rendelkező schengeni térséghez való csatlakozásával összefüggésben történik, hozzájárulva az ellenőrzési idő lerövidítéséhez és a román csendőrség struktúrái által végzett műveletek hatékonyságának növeléséhez.

Az eljárás egyszerű és gyors: az eDAC alkalmazás segítségével a személyazonosító igazolványt beolvassák, és az ellenőrzött személyekre vonatkozó összes adat automatikusan generálódik és megjelenik a mobilkészülék képernyőjén.

Alapvetően az adatokat többé nem kézzel kell majd beírni a rendszerbe, vagy mobilállomáson keresztül közölni, ahogyan eddig történt, ami gyakran nehézkes ellenőrzést és hosszabb várakozási időt eredményezett, az eDAC alkalmazáson keresztül valós időben összehasonlítják a meglévő adatbázisokba beküldött adatokkal, amelyek mind a román hatóságok, mind a schengeni térségnek megvannak, biztosítva a jobb nyomon követhetőséget és pontosságot, amelynek célja az általunk kínált közszolgáltatások javítása.

Az ezeken az eszközökön megjelenő személyes adatok az illetékes intézmények által használt alkalmazások által biztosított védelemben részesülnek. Fontos megjegyezni azt is, hogy ezeket az adatokat nem tárolják a használt eszközökön.

Így a csendőrség járőreinek a rendelkezésükre álló egyéb technikai eszközökön kívül egy mobiltelefon vagy szolgálati táblagép is a rendelkezésükre áll, amelyről biztonságosan hozzáférnek az eDAC alkalmazáshoz.

Az ellenőrzéseket mind a román hatóságok által kiállított személyazonossági vagy személyazonosító okmányok, mind a külföldi állampolgárok esetében más országok által kiállított okmányok esetében el lehet végezni.

Ezen eszköz segítségével a csendőrség valamennyi operatív területi struktúrája gyorsabban végezhet helyszíni ellenőrzéseket, és amennyiben körözött személyeket, eltűnt személyeket, különböző bűncselekmények elkövetésében részt vevő személyeket, lopott járműveket, lefoglalásokat és egyéb helyzeteket észlelnek, gyorsan megtehetik a szükséges jogi intézkedéseket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy