BalneoMap – digitális eszköz a régió turizmusának fenntartható fejlődéséhez

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

A Hargita Megye Tanácsának alárendelt Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás támogatásával és bevonásával mutatták be az ásványvizek és gyógyfürdők digitális térképét január 18-án, szerdán Csíkszeredában. Madár Zsolt, az egyesület igazgatója szerint ez a térkép a balneológia fejlesztésének dinamikus, háromnyelvű eszköze, illetve az ásványvízforrások helymeghatározásának korszerű eszköze.

A 2014-ben Tusnádon létrehozott digitális platform, a Transylvania Balneoturisztikai Klaszter célja, hogy teret teremtsen a gazdasági környezet, az egyetemek, a helyi és központi közigazgatási szervek közötti együttműködéshez, 40 kivételes fürdőpotenciállal rendelkező települést, valamint 200, többségében kiaknázatlan Hargita és Kovászna megyei ásványvízforrásra mutat rá, amelyek feltérképezése és interaktív bemutatása fontos lépés a fenntartható fejlődésben.

A kezdeményezést a kormány Fenntartható Fejlődési Főosztálya támogatta, Borbély László államtanácsos, a főosztály koordinátora révén.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke üdvözölte a Kovászna megyével való együttműködést ezen a területen, hangsúlyozva a kapcsolat felkutatásának fontosságát a jövőbeni fejlesztési arculat érdekében.

„Lassan, biztosan, de fenntarthatóan szeretnénk a látogatókat várni, és az ásványvizek terén kihasználni erőforrásainkat, turisztikai célpontként támaszkodunk rájuk, és a térség versenyképes ezen a téren. A COVID-időszakban azt láttuk, hogy változnak a turisztikai célpontok, a családbarát és az egészségügyi célpontok tekintetében, ezért igyekszünk ebbe az irányba terelni fejlesztéseinket. Kovászna és Hargita megye ásványvizek szempontjából nagyhatalom, és számos forrásunk van, amelyek mellett fenntartható fejlődést érhetünk el. Az egészségturizmus hangsúlyozása érdekében tulajdonképpen a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházon keresztül fogunk bekapcsolódni” – hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Vajda Lajos, a Transylvania Balneoturisztikai Klaszter elindítója elmondta, hogy annak lényege az összefogás a Központi régióban rejlő rendkívüli potenciál kihasználása érdekében. Egyúttal kiemelte az azonosított gyógyfürdő települések számára különleges státusz megszerzésének fontosságát, értékelve a megyei tanácsok fontos szerepét, amelyeknek ezt a szempontot prioritásként kell kialakítaniuk a fejlesztési stratégiákban. Megemlítette továbbá a központi régió szintjén az ásványvizek, sóbányák és egyéb helyi erőforrások kutatási központjának létrehozását, a szakterületen dolgozó szakemberek képzését.

Jakab István-Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke üdvözölte a három megye, Hargita, Kovászna és Maros megye együttműködését, nagyra értékelve, hogy ez a digitális eszköz egy nagyon fontos adatbázis, ahol a megszerzett tudást megőrzik és fejlesztik, szakemberek segítségével, egyúttal megteremtik azt a teret, ahol megalapozott információk gyűjthetők.

Mátyus Enikő klasztermenedzser a digitális térkép funkcionalitását és elkészítését mutatta be, kijelentve, hogy digitális kiindulópont az elmélyülten kutatni vágyók számára.

Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Bíró Barna Botond hangsúlyozta, az idei évet is a turizmusnak szentelik, hogy a Hargita megye népszerűsítését segítő lehetőség ki legyen aknázva.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy