Bogdan Ratiu, a tanár, akinek diákjai tízes osztályzatot értek el román nyelv és irodalomból

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Bogdan Rațiunak, a marosvásárhelyi „Bolyai Farkas” Elméleti Líceum tanárának szinte minden évben vannak olyan magyar diákjai, akik tízest érnek el az érettségin, számukra az egyik legproblémásabb teszten – a román nyelv és irodalom vizsgán.

Sursa foto: proiectulmerito.ro
Fotó: proiectulmerito.ro

A tanár 34 éves, az elmúlt 13 évet a katedránál töltötte. Munkamódszerei és empatikus stílusa a Merito díjat hozták meg neki 2019-ben.

Amikor Bogdan Ratiu a Bolyai Farkas középiskolában kezdett tanítani, egy sajátos tanítási módszert alkalmazott, mert olyan tinédzsereket tanított, akik nem beszéltek jól románul. Szokatlan módszereket használt: reklámok, podcastok, aktuális zene és filmek.

Soha nem volt olyan diákja, aki megbukott volna az érettségin, és három évvel ezelőtt megvolt az első magyar diák, aki eljutott román nyelv és irodalom olimpiász országos szakaszába.

2018 és 2019-ben új országos rekordot ért el, évente két 10-es osztályzatot szerzett az érettségin magyar diákokkal, miközben maros megyében románból nincs sok maximális osztályzat.

„Nem is álmodtam ilyesmiről. Ez a közhely, hogy a romániai magyar diákok nem lehet elérni a 10-es osztályzatot román nyelv és irodalomból. Elérni 10-est olyan diákkal, aki nem követ el nyelvhibát, az teljesítmény”, mondja a tanár.

Ahhoz, hogy egy magyarul gondolkodó gyermek szinte anyanyelvi szintet érjen el románból, az nagyon sok munkát jelent. „Amikor elérkeztek az országosba, éreztem, hogy ez egy nagyon nagy lépés mentalitásban is, de munkamódszerben is. Visszaigazolta, hogy jó amit csinálok, még akkor is, ha néha nagyon szigorú tanárnak tartanak, aki kimozdítja a diákot a komfortzónájából”, teszi hozzá a tanár.

Bogdan Ratiu egyszerűen jellemzi a többségében magyarok lakta vidéken való életet, amely iránt gyakran előítélettel viseltetnek: „a tömbház mögött mindenki játszott mindenkivel”.

A tanár szokatlan módszereiről és történetéről a oldalon olvashatnak többet.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy