Bogdan Rațiu, profesorul care are elevi maghiari de nota zece la limba si literatura română

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Bogdan Rațiu, profesor la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu-Mureș, are aproape în fiecare an elevi maghiari care iau zece la Bacalaureat, la una dintre probele cele mai problematice pentru ei – limba și literatura română.

Sursa foto: proiectulmerito.ro
Sursa foto: proiectulmerito.ro

Are 34 de ani, iar pe ultimii 13 i-a petrecut la catedră. Metodele sale de lucru ieșite din tipare și stilul empatic de predare i-au adus titulatura de profesor Merito în 2019.

Când a început să predea la „Bolyai Farkas”, Bogdan Rațiu și-a gândit o metodă proprie de predare, mai ales pentru că avea de-a face cu adolescenți care nu stăpâneau bine limba română.  S-a folosit de metode neconvenționale: reclame, podcasturi, muzică actuală și filme.

Nu a avut niciodată un elev care să pice examenul de Bacalaureat, iar în urmă cu trei ani a avut primii elevi maghiari din județul Mureș care s-au calificat la Olimpiada Națională de Limba Română. Și numărul elevilor „de națională” tot crește.

În 2018 și 2019, a marcat o nouă premieră la nivel național, obținând câte două note de 10 în fiecare an la Bacalaureat cu elevi maghiari, în condițiile în care notele maxime în județul Mureș, la limba română, nu sunt foarte multe.

Nici nu am visat așa ceva. Se merge pe acest clișeu că nu vom putea ajunge cu elevii maghiari la nota 10 la limba română. A ajunge la 10 cu un elev care să nu facă greșeli de limbă este o performanță”, spune profesorul.

Ca un copil care gândește în limba maghiară să ajungă la un nivel aproape nativ în română înseamnă multă muncă. „Când au ajuns la națională, am simțit că este un pas foarte mare și ca mentalitate, dar și ca metodă de lucru. A fost o certificare a faptului că este bine ce fac, chiar dacă uneori sunt perceput ca un profesor sever, care te scoate din zona de confort”,  mai precizează profesorul.

Bogdan Rațiu rezumă simplu modul de trai într-o zonă cu o populație maghiară numeroasă, care a atras de multe ori preconcepții: „în spatele blocului ne-am jucat toți cu toți”.

  •  Despre metodele inedite de predare și povestea sa, puteți citi pe site-ul  Școala 9.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy