Borboly Csaba a Régiók Bizottsága megbízásából új véleményt dolgoz ki az ember és a nagyragadozók együttéléséről

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A kiegyensúlyozott megközelítés figyelembe veszi az emberi közösségek szükségleteit és biztonságát, valamint a biológiai sokféleséget is

Az Európai Régiók Bizottsága Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottságának (ENVE) 20. ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke új megbízást kapott, hogy készítsen véleményezést az ember és a nagyragadozók együttéléséről.

Az új vélemény az elnök 10 éve tartó munkájának folytatása, amelynek célja, hogy megoldásokat találjon a nagyragadozók és a biológiai sokféleség védelmére, valamint az emberek és a nagyragadozók közötti békés együttélés biztosítására.

„Egy évnyi brüsszeli lobbizás után ma, az ENVE bizottság 20. ülésén új megbízást kaptunk az Európai Régiók Bizottságától, hogy dolgozzunk ki egy új véleményt az emberek és a nagyragadozók közötti együttélés kérdéséről. Folytathatom a több mint 10 évvel ezelőtt megkezdett munkát, hogy szakértőkkel együtt megtaláljuk a legjobb megoldásokat a békés együttélés és a biológiai sokféleség védelme érdekében. Ezzel a véleménnyel megpróbálom megmutatni, hogy az élőhelyvédelmi irányelv végrehajtása egyes uniós tagállamokban hibás, rámutatva arra, hogy az emberi élet nem kerülhet veszélybe. A vélemény segíteni fog nekünk abban, hogy lássuk, hogyan vonzzuk a finanszírozást, hová kerül, és hogyan lehet azt a lakosságra gyakorolt valódi pozitív hatásra felhasználni, hol nem vonzzák az uniós finanszírozás minden formáját, és miért nem vonzzák. Az európai politikai pártok támogatását élveztük egy új vélemény kidolgozásához, amelyet 2024 áprilisában az RB plenáris ülése elé terjesztünk. Eddig is csapatban dolgoztam, és továbbra is együtt fogok dolgozni a szakértőkkel, de figyelni fogok a polgárok és a közvetlenül érintettek javaslataira és véleményére is” – mondta Borboly Csaba.

A szakminisztérium számos rendeletet adott ki, de a helyi helyzet azt mutatja, hogy további lépésekre van szükség. Az elmúlt években a medvepopuláció ugrásszerűen megnőtt, ami a medvéket arra kényszerítette, hogy természetes élőhelyükről elvándoroljanak, és ez az emberek és a nagyragadozók közötti fokozott interakcióhoz, automatikusan konfliktusokhoz és a közösség biztonságának csökkenéséhez vezetett.

A túlnépesedés szintén hatással lehet a biológiai sokféleségre, és a medvék okozta károk miatt a hagyományos gazdálkodási gyakorlatok elhagyása a földhasználat megváltozásához vezethet.

Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsának elnökének a Régiók Európai Bizottságában végzett munkájáról bővebben itt olvashatnak: https://www.borbolycsaba.ro/ , https://hargitamegye.ro/nemzetkozi-tevekenysegek/

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy