Borszék ismét országos érdekeltségű üdülőhellyé vált

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A helyi és megyei hatóságok üdvözölték Borszék országos üdülőhellyé nyilvánítását és remélik, hogy Borszék visszanyeri régi hírnevét. Mik József, Borszék polgármestere örömmel fogadta az általa vezetett településre vonatkozó kormánydöntést, amely növelni fogja az üdülőhely értékelését.

Mik József elmondta, hogy amikor 2001- ben bezárták a kezelőközpontot, Borszék elveszítette úgy országos üdülő, mint fürdőhelyiség státusát, az elszállásolási kapacitása 500 alá csökkent. A helyzet 2010-ben kezdett valamelyest javulni a sípálya megépítésével, amikor több szálloda és vendégház jelent meg és nőtt a szálláslehetőségek száma.

A polgármester azt is elmondta, hogy lépések történtek Borszék klimatikus üdülőhellyé nyilvánítása érdekében is, ami uniós és országos pénzalapok megpályázását tenné lehetővé.

A kezelőközpont munkálatainak befejezésével Borszék visszanyerheti fürdőhelyiség státusát is.

Borszék újjáépítése 2011-ben kezdődött, az akkori Régiófejlesztési Minisztérium 13,5 millió lej értékű finanszírozásával, a beruházást a megyei tanács és a helyi önkormányzat is támogatta.

Abban az időszakban a munkálatok megkezdése után másfél évre felfüggesztettek minden anyagi támogatást az államkasszából, a helyi hatóságok megoldást kerestek a munkálatok befejezésére. Így jutottak el egy hitel felvételéhez, a beruházást Hargita Megye Tanácsa támogatta. Tavaly Borszék a munkálatok befejezéséhez szükséges pénzalaphoz jutott az Országos Turisztikai Alap részéről, idén a Turisztikai Minisztériumtól is érkezik támogatás. A helyi hatóságok szándéka decemberben megnyitni a napi 1000 fő befogadására képes kezelőközpontot.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki maga is a kezelőközpont befejezésének támogatója is üdvözölte Borszék országos turisztikai központtá nyilvánítását, a helyiek egy álmának valóra válását. Borboly reményét fejezte ki, hogy az üdülő nagyobb támogatást élvez majd a kormány részéről, hisz Borszék nemcsak a térség, hanem az egész ország hírnevét öregbíti.

„A helyiek, élükön Mik József polgármesterrel, egy régi álma vált valóra. A kicsiknek is vannak esélyei, ha összefognak és harcolnak egy közös célért, így sikerült a borszékieknek is. Mindig is mondtam, hogy Borszék az északi megyerész vonzó pólusa lehet, amely az egész megyének, és az egész székely térségnek vonzerőt ad. Remélem a jelenlegi kormány partnerünk lesz a kezelő- és wellness központ munkálatainak befejezésében. A megyei tanács a város minden javaslatát támogatta, nagyon sok mindent sikerült elkészíteni, most a kormányon a sor egy tágabb támogatásban, mert Borszék hírnevet hoz Romániának”, nyilatkozta az Agerpres-nek Borboly Csaba.

Adrian Jean Andrei, Hargita megye prefektusa a téma kapcsán büszkeségének adott hangot, és egyben kifejezte reményét, hogy Borszék számos bel- és külföldi látogatót vonz majd. „A tény, hogy Borszék országos érdekeltségű turisztikai központ lett, csak büszkeséggel tölthet el. A település évek hosszú során át nem részesült kormánytámogatásban, ám a megváltozott helyzet lehetőséget ad egy Hargita megye számára emblematikus város gazdasági és társadalmi fejlesztésére. Sőt, országos üdülőhellyé nyilvánítása új ígéretekkel kecsegtet a turizmus, különösen a gyógyturizmus terén, ugyanis a térség valódi potenciállal rendelkezik erre nézve. A bel- és külföldi látogatók számára a legjobb szolgáltatásokat kínáló kezelőközpont befejezéséhez már rendelkezésre állnak a szükséges pénzalapok”, nyilatkozta Adrian Jean Andrei prefektus.

Borszéket és az észak-moldvai Suceviţát országos érdekeltségű üdülőhelynek nyilvánította a kormány. Borszék egyike az ország legrégebbi gyógyfürdőinek, építése a XVIII. században kezdődött, borvizeinek gyógyhatásai már a XVI. század második felétől ismeretesek.

http://www.administratie.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy