Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Jelöltek, akik csak a kampány időszakában veszik észre a nagy gondokat

Foto: Ziar Harghita

 

Pál Antal ügyvéd, akit 2016-ban az MPP színeiben választottak meg a gyergyóremetei község helyi tanácsosának, és 2020 februárjában kizártak a pártból (értelemszerűen a helyi tanácsosi posztból), mert „zavarta” az RMDSZ pártfogoltjait, úgy véli, hogy a helyi választások előtt most szükséges, hogy az állampolgárok emlékezzenek a különböző pozíciókat elfoglaló jelöltjeik tetteire. Az erős politikai erőkre támaszkodó különféle figurák által fenyegetett Pál Antal nem hagyta magát megfélemlíteni, és továbbra is napvilágra hozta a helyi és megyei szinten azok által elkövetett törvénytelenségek sokaságát, akik ma ismét a választók szavazatát kérik.

A fő téma, amiért kizárták az MPP-ből és elvesztette helyi tanácsosi mandátumát, az a gyergyóremetei hulladékgazdálkodási központ kérdése, amely a hivatalos beiktatása óta eltelt négy év óta soha nem működött, sőt elindult egy leromlási folyamat. Úgy tűnik, hogy a volt tanácsos nagyon megharagította párttársait, amikor felhívta a figyelmet a problémára, és arra kérte őket, támogassák őt a felelősök felelősségrevonásához szükséges jogi lépésekben.

Fotó: archív

A Hargita Megyei Tanács Gyergyóremetén, az integrált hulladékgazdálkodásra megvalósított európai projektjét 2016 májusában avatták fel és hivatalosan is átvették, majd a megyei tanács elnöke, Borboly Csaba kijelentette, hogy a központ 2017 elejétől üzemelni fog!

Borbély László képviselő, volt környezetvédelmi miniszter akaratlanul is prófétált, amikor azt mondta, hogy “az ördög a részletekben rejtőzik”, és amíg nincs üzemeltető, addig a beiktatott beruházás csak csodálható, de nem használható fel. A mai napig használatlan maradt. Csak a beruházást már nem lehet csodálni, mert Pál Antal ügyvéd véleménye szerint a teljes építkezés és a hozzá kapcsolódó berendezések 40% -a romban áll.

A megyében keletkezett háztartási hulladéknak szinte teljes mértékben Gyergyóremetére kellett volna kerülnie, a választéktól függően. A Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási menedzsment projektre hozzávetőleg 164 millió lejt költöttek. Ebből 70,5% európai alap, 14,2% állami alap, 15,3% a Hargita Megyei Tanácstól származó alap.

Borboly Csaba nagy szavakat mondott 2016-ban, hogy lenyűgözze az állampolgárokat, és biztosította őket arról, hogy a megyei hulladékgazdálkodási rendszer által kínált szolgáltatások elfogadhatóak lesznek a lakosság számára. “Ezért harcoltunk és egyesítettük erőinket, hogy egy vállalkozó ne jöjjön valahonnan, és ne vegye ki a zsebünkből a pénzünket. A fő gondolat az, hogy több pénz maradjon az állampolgár zsebében. Nem akarunk profitot az üzemeltetőnek, sem a megyének, nem akarunk plusz pénzt az állampolgároktól további adók és díjak formájában. Azt akarjuk, hogy az emberek jobban meg tudják tervezni saját költségvetésüket. ”

Emellett Lackó Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere az avatáson kijelentette, hogy a hulladékgazdálkodási rendszernek működnie kell, és érdekelt abban, hogy a teljes rendszer fejlesztésében magas színvonalat alkalmazzon. Sőt, annak érdekében, hogy az európai forrásokból készült hulladéklerakó projektet a helyiek elfogadják, Gyergyóremete polgármestere 2009-ben népszavazást is szervezett.

Fotó: archív

Mit ígértek és mit tettek?!…

A referendum pozitív eredményének elérése érdekében a jelenlegi polgármester, Lackó Albert Elemér, a helyi tv-ben tett egy olyan kijelentést, hogy a remetei lakók szemétdíja felére fog csökkenni a megvalósításig, vagyis az üzembe helyezésig, és utána díjmentes lesz az összes remetei lakó számára, ami a mai napig sem valósult meg, sőt mi több, dupláját fizetik a lakók, mint a környező településeken (Gyergyó, Ditró, Szárhegy).

Helyi tanácsosként Pál Antal 2019-ben értesült a hulladéklerakó romló helyzetéről. A megye nagyjai, köztük Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, elrendelte az őr számára, hogy csak néhány embernek legyen joga belépni a központ területére, a tiltott személyek listáján pedig Pál Antal is szerepelt.

Gondolom ez sok mindent elárul, hogy miért nem volt jogom belépni. Belső információk szerint a szeméttároló helyzete a mai napig is kritikán aluli, siralmas, ennek érdekében fényképek is készültek a helyszínről. Ezt a tényt jeleztem a felsőbb hatóságoknak, beleértve a minisztériumot, aki ennek érdekében jelentést kért a megyei tanácstól, beleértve Borboly Csabát, a jelenlegi megyei tanácselnököt.

A megyei tanács, Borboly Csabával az élen nem hogy nagyon jól tudta a szeméttároló helyzetét, hanem továbbra is szőnyeg alá akarta seperni az ügyet. Érdekesség az egészben, hogy 2019-től mostanáig a remetei szeméttároló el volt felejtve és a kampány időszakának köszönhetően egyből Mezei Jánosnak a terítékére került.

Mezei Jánosnak, mint megyei tanácsos kötelessége lett volna lépéseket tegyen az ügy megoldása érdekében, nem csak a kampány időszakában lebegtetni a szavaztok elnyeréséért. De mindent a szőnyeg alá sepert, a többiekhez hasonlóan.

Én mint akkori helyi tanácsos, megpróbáltam tenni az ügy érdekében az adott eszközeimmel, vagyis a hatóságok tudomására hozni, ami még jelenleg is kivizsgálás alatt van. Ami szomorú ebben az ügyben az, hogy egyes politikai személyek előnyt próbálnak kovácsolni a javukra, valóságban nem a lakók érdekeit tartják szem előtt.

Helyi tanácsosként a lakók érdekeiért harcoltam teljes mértékben, amibe akadályozva voltam az EMNP gyergyószéki elnök részéről, vagyis Tőkés Lehel személyében, aki a négy év alatt tönkretette a helyi szervezeteket, mi több, ez idő alatt a saját érdekében dolgozott, amiért fizetést is kap a párttól. Ez a személy jelölteti magát a megyei tanácsba, bejutó helyen az EMSZ színeiben. Teljes meggyőződésem, hogy a megyei tanácsban is csak a magán egyéni dolgait fogja végezni és nem a Hargita lakók problémáit.

Ezért felkérem a választó polgárokat, hogy nagyon fontolják meg kiket juttatnak be a megyei tanácsba, mert könnyen arra ébredhetünk, hogy a megválasztott tanácsosok a magán érdekükkel lesznek elfoglalva, mint hogy a megye égető problémáival. Visszatérve Tőkés Lehelre nemhogy a megyéért, még idáig Gyergyó városáért sem tett semmit.

 

 

 

 

 

 

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük