Címzetes tanári állások 2022: július 13-án, szerdán kerül sor az írásbeli tesztre

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Az írásbeli teszt 9 órakor kezdődik és 104 versenyközpontban zajlik. Részvételre azok a jelentkezők jogosultak, akik a tanórai szemlén vagy a gyakorlati vizsgán legalább 5-ös osztályzatot szereztek, ideértve az idei végzősöket is.

A regisztrációs időszak alatt 33.088 jelentkezési lapot vettek nyilvántartásba, ebből 5.655 az idei végzősök jelentkezési lapja.

Országos szinten 5.163 tanári állás/katedra foglalható el meghatározatlan időre: 3.848 városon és 1.315 vidéken.

A legtöbb meghatározatlan időre szóló álláslehetőség a következő tudományágra/szakterületekre vonatkozik:

-Román nyelvű óvodai oktatók/tanárok (1039);

-Román nyelvű elemi iskolai tanárok (943);

-Testnevelés és sport (520);

-Hangszer (329).

Rendkívül aggasztó, hogy a meghatározatlan idejű foglalkoztatásra meghirdetett állások kis része érint olyan tantárgyakat, amelyekből írásbeli országos vizsga (országos képességvizsga a 8. osztályosoknak és érettségi vizsga) van. Ezeknek az állásoknak az aránya kevesebb, mint 10%-a annak az 5.163 állásnak, amelyeket az iskolaszékek meghatározatlan idejű tituláris posztként/ foglalkoztatásra hirdettek meg:

 • Matematika: 195 állás (ebből 99 vidéki);
 • Fizika: 117 állás (ebből 32 vidéken);
 • Román nyelv és irodalom: 48 állás (ebből 13 vidéki);
 • Kémia: 42 állás (vidéken csak 7);
 • Biológia: 36 állás (vidéken csak 6);
 • Történelem: 26 hely (vidéken csak 5);
 • Földrajz: 9 állás (vidéken nincs állás);
 • Gazdaság: 20 munkahely (vidéken csak 3);
 • Szociológia: 3 állás (vidéken nincs állás);
 • Filozófia: 3 pozíció (vidéken nincs pozíció);
 • Pszichológia: nincs egyetlen hely sem

A tételeket, azok nemzeti kisebbségek nyelvére történő fordítását és a 118 versenytárgy értékelési skáláit az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ biztosítja, és az írásbeli teszt után az erre a célra kialakított weboldalon teszik közzé.

Az írásos dolgozatokat 12, szakterületenként felállított országos központban értékelik.

Az írásbeli teszt első eredményeit július 19-én teszik közzé a tanfelügyelőségek székhelyén és a http://titularizare.edu.ro oldalon. A fellebbezések benyújtása a megyei tanfelügyelőségek székhelyén vagy elektronikus úton, az eredményhirdetést követően július 19-én 21 óráig, illetve július 20-án 12 óráig történik. A végeredményt július 27-én teszik ki a megyei tanfelügyelőségek székhelyén és a korábban említett honlapon.

A meghatározatlan időre meghirdetett, megüresedett tanári állásokra jelentkezők elosztása az elosztási átlagok csökkenő sorrendjében a tanfelügyelőségek által július 29-én és augusztus 1-jén szervezett elosztó értekezleten történik.

A címzetes státusz megszerzéséhez a jelöltnek mind az írásbeli vizsgán, mind a tanórai ellenőrzésen legalább 7-es (hetes) osztályzatot kell elérnie, és meghatározatlan időre kiírt, megüresedett tanári állásra kell besorolva lennie. Az írásbeli vizsga jegye az elosztási átlag 75%-a, a speciális tanórai ellenőrzésen vagy a gyakorlati vizsgán elért jegy az elosztási átlag 25%-a.

A 2022-es egyetem előtti oktatásban megüresedett / fenntartott pedagógus állások / katedrák betöltésére kiírt országos verseny megszervezését és fejlesztését szabályozó normatív keretek, valamint a pályázat konkrét programjai itt érhetők el.

Sorin Mihai CÎMPEANU,

Oktatási miniszter

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy