Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita Megye Tanácsa a történelmi emlékhelyekre utaló táblákat helyezett el a megyei utakon

 

 

Hargita Megye Tanácsa mintegy 70 történelmi emlékhelyre utaló táblát helyezett el a megyei utakon, a projektnek az a szerepe, hogy a térségen átutazó turistákat a fontos, de alig látható célokhoz vonzza – számol be az AGERPRES.

Zolya Zsombor, a Hargita Megyei Tanács Műszaki Főigazgatóságának a munkatársa megemlítette, hogy a megye 30 községében mintegy 160, téglalap vagy nyíl alakú tábláról van szó.

„Régóta szó volt arról, hogy a megyei utakon műemléktáblákat helyezzünk el, de tulajdonképpen csak az idén nyílt lehetőségünk a projekt befejezésére, mert eddig az útjelző táblák kihelyezésével foglalkoztunk, amelyek fontosabbak voltak, mint a műemléktáblák. Összesen 160 nyíl- és téglalap alakú jelzőtáblát szereltek fel, román, magyar és angol nyelven. A szerződés értéke 170.000 lej, jelenleg 30 település műemlékeire hívják fel a figyelmet. A modell szabványos, hasonló táblák más megyékben is megtalálhatók” – mondta az Agerpresnek Zolya Zsombor.

Azon emlékművek listája, amelyekre mutató táblákat helyeztek el, azt mutatja, hogy általában kegyhelyekről van szó, de kúriákra, emlékházakra és egyéb látnivalókra is felhívják a figyelmet, amelyek közül néhány nagyon kevéssé ismert.

A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója, Szabó Károly az AGERPRES-nek elmondta, hogy a turisták ismerik az ilyen típusú táblákat, és ha van idejük, megtekinthetik az adott műemlékeket, ily módon lehetőségük nyílik egyedi látványosságokat megtekinteni, a már a jól ismerteken kívül.

A Kulturális Igazgatóság vezetője, Bakos László a maga részéről kiemelte: üdvözlendő kezdeményezés, tekintettel arra, hogy Hargita az ország utolsó megyéi között volt, ahol nem jelölték meg táblákkal a történelmi műemlékeket.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.