Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Romániai Ifjúsági Tanács: “Felkérjük a helyi hatóságokat, hogy sürgősen vizsgálják felül az ifjúsági tevékenységekre szánt forrásokat”

A Romániai Ifjúsági Tanács felhívja a Helyi és Megyei Tanácsok figyelmét a helyi költségvetésből az ifjúsági szektor tevékenységeire szánt források elosztására.

Az ifjúsági törvény (350/2006. Sz. Törvény) előírja az ifjúsági ágazat egyedi tevékenységeire szánt alapok éves elosztását. A hatályos jogszabályi rendelkezések ellenére vannak olyan helységek, ahol a helyi költségvetés nem biztosít forrást az ifjúsági tevékenységekre.

A probléma nem önmagában az ifjúsági tevékenységek hiánya, hanem ennek a hiánynak megfelelő folyamatok is. A fiatalok valójában bármely társadalom munkaerőjének, szellemi és politikai osztályának jövője, ezért a tevékenységeikbe történő befektetések, amelyek aktívan hozzájárulnak a fiatalok szakmai, szellemi és polgári fejlődéséhez, valójában befektetésekké válhatnak a társadalom jövőjébe.

Bár a fiatalok minden szempontból képviselik Románia társadalmi-gazdasági és szociálpolitikai fejlődésének eszközeit, vannak olyan társadalmi és hátrányos helyzetű fiatalok, akik olyan programoktól és tevékenységektől függenek, amelyek közvetlenül nekik szólnak személyes, társadalmi és szakmai fejlődésük érdekében.

A probléma azonban nem korlátozódik a hátrányos helyzetű csoportokba tartozó fiatalokra, hanem az olyan fiatalokra is, akiknek nincsenek ilyen jelentős társadalmi, gazdasági és szakmai integrációs problémái. A fiataloknak állandó és tartós fejlődésre van szükségük annak érdekében, hogy később hozzájárulhassanak a társadalom és annak az államnak a fejlődéséhez, amelynek állampolgárai. A központi közigazgatás és a helyi közigazgatás felelőssége és egyúttal az ifjúsági tevékenységekbe való befektetés kötelezettsége valójában a közigazgatások kötelessége, hogy Románia jövőjébe fektessenek be.

A Romániai Ifjúsági Tanács állásfoglalása számos javaslatot, tevékenységet és ifjúsági programot kínál, amelyek kifejezetten az ágazat kezdeményezőinek területeire vonatkoznak, amelyek elfogadása után hozzájárulhatnak az ifjúsági szektor fejlődéséhez, csökkentve a fiatalok közötti társadalmi egyenlőtlenségeket, és eredendően Románia fejlődéséhez.

A Romániai Ifjúsági Tanács elemzést készít, amelynek fő célja, hogy bemutassa a nagyközönség számára azokat a közösségeket, amelyek (nem) szánnak forrásokat meghatározott ifjúsági tevékenységekre. Ebben az értelemben a helyi tanácsoktól és a megyei tanácsoktól az 544/2001-es törvény alapján közérdekű információkat kérünk a helyi költségvetésekből származó források elosztására vonatkozóan.

Arra kérjük a helyi és megyei tanácsokat, hogy sürgősen gondolják át az ifjúsági tevékenységek fontosságát.

 

***

A Romániai Ifjúsági Tanács (CTR) a legfőbb nem kormányzati partner az ifjúságpolitikai kérdésekben az ifjúságpolitika területén felhatalmazott központi hatóságokkal és intézményekkel kapcsolatban. A Romániai Ifjúsági Tanács célja, hogy fellépjen a román fiatalok jogainak védelmében és előmozdításában, az országban és külföldön, valamint fokozza aktív részvételüket azoknak a közösségeknek az életében, amelyekhez tartoznak. A CTR támogatja és népszerűsíti tagjai közös érdekeit helyi, regionális, nemzeti, európai és nemzetközi szinten.

A CTR elkötelezte magát amellett, hogy intézményesen és nyilvánosan biztosítsa a fiatalok erős hangjának jelenlétét a fiatalokat célzó közpolitikák kidolgozása során, amely jelentős hatással lehet a fiatalokra, többek között a foglalkoztatással, az oktatással, az egészségüggyel, a polgári és politikai részvétellel és az önkéntességgel kapcsolatos területeken.

Jelenleg a CTR 21 szövetségi struktúrát tömörít, az országban több mint 500 ifjúsági szervezetből álló hálózattal, amely Romániában az egyetlen olyan szervezet, amely az Európai Ifjúsági Fórumhoz és az Ifjúsági Világközgyűléshez kapcsolódik).
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük